ARTIKLER


Sparer moms ved at trille campingvogne

Sælgere af Campingvogne triller efter salget vognen over grænsen til Tyskland for at kunne nyde godt af den lave tyske moms. Told & Skat gør ikke noget ved det, men ekspert mener, at det er ulovligt.
Af Sven Skovmand
19. marts 2005

Ifølge Jyllands-Posten for 12.3.2005 kan der være mange penge at spare for købere af campingvogne, hvis sælgerne gør sig den ulejlighed at trille vognene over den dansk-tyske grænse. Så skal de nemlig kun betale den tyske moms på 16 procent i stedet for den danske moms på 25 procent.

En af branchens største importører skønner, at halvdelen af de danske campingvogne sælges på denne måde, og at det formentlig koster den danske statskasse 200 millioner kroner om året.

Men indtil nu har embedsmændene i Told & Skat intet gjort ved sagen. Hvis blot sælgerne har et tysk momsnummer, er fremgangsmåden efter deres mening fuldt lovlig.

Bør gribe ind

Denne opfattelse er imidlertid forkert, siger en ekspert på området. Det er professor Dennis Ramsdahl Jensen fra Handelshøjskolen i Århus.

Hvis den solgte campingvogn befinder sig på dansk jord, når handelen indgås, skal der betales dansk moms af den, siger han. Det samme gælder, hvis der er tale om køkkener eller hårde hvidevarer, der sælges på tilsvarende måde.

Det fremgår af momslovens § 14, stk. 2.

Dennis Ramsdahl Jensen mener derfor, at Told & Skat skal rejse en prøvesag på området.

Hvis denne sag giver Told & Skat medhold, kan de handlende komme til at miste store beløb i bøder og erstatning. Told & Skat har nemlig ret til at gå hele tre år tilbage i deres regnskaber.