ARTIKLER


Tiltagende reklame for EU-skat

I takt med at både budget- og forhandlings-vanskeligheder stiger, stiger også hede ønsker om at EU får direkte adgang til at opkræve skat.
Af Teresa Kuchler og Lisbeth Kirk
28. december 2005

Den gamle idé om en fælles EU-skat får nyt liv efter sidste uges nattelange marathon-forhandlinger om fremtidens EU-budget.

Formanden for EU-kommissionen José Barroso sagde mandag den 19.12. at det er nødvendigt med en gennemgribende revision af budgettet med det formål at skabe en helt ny struktur for det fælles EU-budget.

»De nuværende strukturer og forhandlingsmetoder for budgettet er ikke gode, og jeg er tiltagende overbevist om at vi ikke kan fortsætte på den måde. Vi har brug for en systematisk revision af budgettet, uden at skele til begrænsninger og tabuer,« sagde Barroso.

Han ønsker at fremtidens EU-budget ikke skal være knyttet til de nationale budgetter for at undgå at kortfristede nationale problemer får indflydelse på EU-budgettet.

Barroso hører politisk til den kristeligt-konservative EPP-gruppe, som mødtes torsdag den 15. december før EU-topmødet. Ved mødet støttede både den østrigske kansler Wolfgang Schussel, Bayerns leder Edmund Stoiber og lederen af det franske UMP-parti Nicolas Sarkozy ideen om direkte EU-skat. Den tyske kansler Angela Merkel, udtrykte interesse, skriver avisen Financial Times.

En budgetreform med direkte skat til EU, som blandt andre Storbritannien hidtil i klare vendinger har modsat sig, skal vedtages enstemmigt.