ARTIKLER


Vive la France!

Meningsmålingerne i Frankrig viser, at der er forår for EU-modstanden.
Af Karina Rohr Sørensen
1. april 2005

Vive la France!

Fem franske meningsmålinger kan ikke tage fejl. Det er forår for modstanden mod EU-grundlov, centralisme og EU’s asociale ultraliberalisme.

Endnu en meningsmåling har vist at et flertal af den franske befolkning vil stemme nej til EU-grundloven ved landets folkeafstemning den 29. maj. Det er den femte måling indenfor kun to uger, som viser et flertal for afvisning af unionens fælles grundlov.

Det tyder på nej'et har stabiliseret sig. Det er meget inspirerende mærke modstanden mod EU-grundloven blomstre frem.

Når titusinder går på gaden for at forsvare velfærden mod EU’s servicedirektiv, så er budskabet klart: Befolkningerne ønsker ikke EU’s asociale ultraliberalisme. Den sociale velfærd og folkenes selvbestemmelse er truet og trængt af EU’s udvikling, som EU-grundloven er klart udtryk for. Derfor er det voksende nej i meningsmålingerne ikke overraskende, men meget positivt.

Frankrig er ikke enestående. I Storbritannien er modstanden massiv, i Holland har mindst en måling vist nej-flertal og i Estland er halvdelen af vælgerne imod EU-grundloven. Sammenlagt med de fem franske meningsmålinger er det svært at tage fejl af tendensen – det er forår for modstanden mod EU-grundlov, centralisme og EU’s asociale ultraliberalisme.

Karina Rohr Sørensen