ARTIKLER


WTO kræver, at der dyrkes mindre sukker

Verdenshandelsorganisationen har endnu en gang fastslået, at EU's sukkerpolitik er ulovlig. Mariann Fischer Boel ønsker at nedskære sukkerproduktionen med mere end 33 procent.
Af Sven Skovmand
14. maj 2005

EU er kommet under pres, efter at et udvalg under Verdenshandelsorganisationen WTO den 28.5.2005 erklærede, at EU's eksport af sukker er ulovlig, fordi den bygger på støtte til sukkeravlerne.

Oplysningen, der står i Financial Times for 29.4.2005, vil gøre det nødvendigt at skære EU's sukkerpris så meget ned, at en række avlere holder op med at producere sukker.

Kun hvis sukkerproduktionen går ned, vil det nemlig være muligt at undgå, at en væsentlig del af sukkeret eksporteres.

Derfor foreslog den østrigske landbrugskommissær Franz Fischler for et år siden, at prisen over en tre-årig periode skulle nedsættes med 33 procent.

Men ifølge den nuværende kommissær, Mariann Fischer Boel, vil 33 procents nedskæring ikke være nok, hvis man skal rette sig efter WTO.

For at få skabt en langtidsholdbar løsning vil hun foreslå en større nedskæring, selvom hun erkender, at tanken vil møde modstand blandt EU's landbrugsministre, som med hendes ord »er meget konservative, når der er tale om sukker«.

De uenige ulande

En nedskæring af sukkerprisen møder ikke kun modstand blandt EU's sukkeravlere, men også blandt en række af de fattige ulande, som har særlige aftaler med EU og derfor kan sælge en del af deres sukker for den høje pris, der findes i EU.

Blandt disse lande finder man både Mauritius, Swaziland og Mocambique.

En helt anden holdning møder man i lande som Brasilien og Thailand, der har en yderst effektiv produktion, og som vil nyde godt af den stigning i priserne, der vil kunne komme på verdensmarkedet, når EU holder op med at dumpe priserne.

Hvad Oxfam siger

Hjælpeorganisationen Oxfam mener dog ikke, at en lavere sukkerpris i EU behøver skade de fattige ulande.

Man skal blot forøge den andel af EU's marked for sukker, som disse lande nyder godt af, siger organisationen.