ARTIKLER


WTO siger nej til EU's banantold

WTO har sagt nej til EU's forslag om at tredoble tolden på bananer. EU's beskyttelse af bananer har skabt problemer siden 1993, hvor Bjørn Westh spillede en uheldig rolle
Af Sven Skovmand
23. august 2005

Mandag den 1. august tog Verdenshandelsorganisationen, WTO, stilling til et forslag fra EU om at forøge tolden pr. ton bananer fra cirka 560 til over 1700 kroner, svarende til cirka 35 øre pr. banan. Og WTO sagde nej.

EU's forslag var fremkaldt af en aftale fra 2001 mellem EU og Ecuador, som er den største producent af bananer i verden. Aftalen gik ud på, at EU skulle afskaffe sine kvoter for bananer fra Latinamerika og til gengæld indføre en ensartet told.

EU's kvote for bananer blev indført i 1993 – med støtte fra den danske landbrugsminister Bjørn Westh, som til gengæld fik nogle fordele for dansk svineproduktion.

Kvoten betød, at der blev lagt en kraftig ekstra told på 20 procent af den latinamerikanske produktion af bananer. Og tanken var, at man skulle beskytte den produktion af bananer, der finder sted i tidligere franske og engelske kolonier i Vestindien.

Sådan kom det imidlertid ikke til at gå. EU's banankvote kom blot til at betyde, at bananerne blev dyrere, og at banandyrkerne i Latinamerika tabte penge.

Det er uklart, hvilken betydning WTO's afgørelse får. Men der vil givetvis blive lagt et stærkt pres på EU for at komme med et forslag med en lavere told, så de mere omfattende forhandlinger i WTO kan fortsætte.