ARTIKLER


19,4 milliarder at tjene på en udmeldelse

Folkebevægelsen mod EU satte i sidste uge trumf på sit politiske mål: Ud af EU. Nu er der kontanter i pungen og mere velfærd i udsigt ved at sige ja til nej'et
Af Erlign Böttcher
31. august 2006

Folkebevægelsen mod EU foreslår at spare 19,4 milliarder kroner på udgifter til EU-medlemskabet i finansloven for 2007. Så kan partierne og befolkningernes ønsker til finansloven opfyldes. Selv om Danmark også mister indtægter fra EU ved udmeldelse, så vil gevinsten ved en udmeldelse af EU være i milliardklassen.

Tallene blev præsenteret ved et pressemøde på Christiansborg den 24. august, fem dage før finansminister Thor Pedersens fremlæggelse af sit forslag. Regeringen vil bruge 3 milliarder ekstra på bl.a. sygehuse, ældreområdet og ulandshjælp. Men det er småpenge i forhold til de penge, Folkebevægelsen mod EU har fundet.

Underskud på otte milliarder

Udgiften på EU-medlemskabet vil i år 2007 løbe op over 19,4 milliarder kroner. Retur vil Danmark få 11,6 mia. kr. tilbage til bundne formål. Nogle af udbetalingerne går måske til fornuftige formål, som folketingspolitikerne også vil prioritere i fremtiden, skriver Folkebevægelsen. Men med EU-parlamentets ændringer i EU’s regionsstøtte kommer nettounderskud på medlemskabet op over 8 milliarder om året.

Forslaget er sendt til Finansministeriet samt finansordførerne for Folketingets partier.

»De danske skattekroner er langt bedre investeret i sundhed, velfærd, ulandshjælp, offentlig transport og andre trængende områder end i bureaukratiets udemokratiske højborg i Bruxelles, siger medlem af EU-parlamentet Ole Krarup, der understreger at Danmark i lighed med Norge skal fortsætte med at bidrage til Østeuropa og ulandene.

Foruden de mange ekstra penge, lover Folkebevægelsen også billigere varer, når forbrugerne slipper for EU’s toldmure.

Store gevinster uafhængig af EU

Dansk Industri og CO-Industri reagerede dagen efter i et nyhedsbrev for EU-oplysningsinitiativet Europa på arbejde med at kritisere regnestykket for at udelade store gevinster ved EU-medlemskabet: »Bidraget til EU skal opfattes som medlemskab af en klub. Klubben er i dette tilfælde et indre marked, hvor Danmark kan afsætte alle varer til samtlige EU-lande uden told. Den eksportgevinst er ikke med i regnskabet.«

En noget forfejlet kritik fra et oplysningsinitiativ, idet der er toldfrihed mellem EU og EFTA – således scores den omtalte eksportgevinst af såvel EU-lande som EFTA-lande, f.eks. Norge.

Kilde: www.folkebevaegelsen.dk