ARTIKLER


Affære skader kritisk EU-kommissær

Kommissær Günter Verheugen er kommet i vanskeligheder, fordi han er set i Litauen sammen med sin kabinetchef. Men hans problemer skyldes ifølge Der Spiegel, at han har været en fiasko som kommissær for industrien.
Af Sven Skovmand
27. oktober 2006

Den tyske kommissær for industrispørgsmål, Günter Verheugen, er kommet i vanskeligheder, efter at medierne har bragt et billede af ham, hvor han på en strand i Litauen går hånd i hånd med sin kabinetschef Petra Erler.

Spadsereturen fandt sted den 19. august, men billedet fremkom først i oktober, i det tyske ugemagasin Focus, umiddelbart efter at Verheugen offentligt udtalte sig stærkt kritisk om arbejdsgangene i EU-kommissionen og dens forhold til de folkevalgte.

Erler blev kabinetschef i foråret 2006, og mange antyder at hun fik posten, fordi hun var hans elskerinde.

Det tyske magasin, Der Spiegel, slår dog 23.10.2006 fast at Petra Erler har sine kvalifikationer i orden. Hun var blandt andet departementschef i den sidste østtyske regering under Lothar de Maizière. I denne stilling var hun interessant nok chef for den nuværende forbundskansler Angela Merkel.

Der Spiegel mener ikke at sagen med Petra Erler på længere sigt får afgørende betydning for Verheugen. Det gør derimod det forhold at han har været lidt af en katastrofe som kommissær for industrien, og at han har et elendigt forhold til den tyske regering.

Verheugen blev betragtet som en succes, mens han var kommissær for udvidelsen af EU. Men i dag er han blevet et problembarn, skriver bladet.

Dele af embedsværket i Bruxelles er blevet rasende på Verheugen, efter at han blandt andet udtalte: »størstedelen af vores (Kommissionens) tid går med at løse problemer, der ikke ville eksistere, hvis vi ikke eksisterede«.