ARTIKLER


EU angriber igen dansk ejerskab

Danske virksomheder beskytter sig mod udenlandske opkøb ved at have A- og B-aktier. Det går EU nu igen til angreb imod.
Af Sven Skovmand
2. juli 2006

Igennem mange år har danske virksomheder beskyttet sig imod overtagelse ved at have to slags aktier – A-aktier og B-aktier – hvor A-aktierne har 10 gange så megen stemmeret som B-aktierne.

På denne måde kan virksomhederne tiltrække en betydelig fremmed kapital og stadig bevare kontrollen. I teorien kan man nøjes med aktier, der dække omkring 10 procent af aktiekapitalen.

Dette system kan EU ikke lide og har gentagne gange søgt at komme det til livs. Hidtil er det dog mislykkedes, og så sent som for et par år siden lykkedes det at få en revision udskudt til 2010.

Men det er Kommissionen ikke tilfreds med, og nu vil den foretage en undersøgelse, som skal bruges til at afskaffe alle former for beskyttelse af nationale virksomheder, oplyser Jyllands-Posten 6.6.2006.

Tanken møder stærk modstand i Danmark, hvor lederen af A.P. Møller-rederiet, Jess Søderberg, ligefrem har opfordret til, at man nedlægger veto mod Kommissionens bestræbelser.

Professor i jura, Erik Werlauff, mener dog, at slaget om A-aktierne er tabt. Han mener, det vil blive afskaffet senest om fem år, og opfordrer derfor virksomhederne til i god tid at sikre sig ved at bruge andre muligheder.