ARTIKLER


EU-logo på danske biler pr. automatik

Regeringen foreslår at alle danskere automatisk forsynes med politisk reklame på nummerpladen i form af blåt flag med gule stjerner – medmindre man selv husker udtrykkeligt at frabede sig det. Man skal stadig klistre DK-mærket på.
Af Ib Roslund
19. maj 2006

Onsdag den 10. maj præsenterede skatteminister Kristian Jensen (V) regeringens nye forslag om genbrug af registreringsnumre og indførelse af EU-nummerpladen på et hastigt indkaldt pressemøde.

Kristian Jensen gjorde meget ud af at EU-nummerpladen skulle være frivillig. »Vi ved at netop EU kan bringe sindene i kog i befolkningen, og derfor har vi ladet det være frivilligt«.

Ministerens pressechef Peter Høyer forklarer dog at regeringen foreslår ordningen indrettet, så man skal vælge EU-nummerpladen fra. I den nye formular for at få nummerplade bliver der et felt man skal sætte kryds ved, hvis man ikke ønsker EU-flaget på nummerpladen.

»Det er uacceptabelt at folk som udgangspunkt skal påduttes de blå-gule reklamesøjler på nummerpladen. Skal der partout være mulighed for EU-plader, skal folk da selv bede om det. Men vi ser slet ingen grund til at få et politisk symbol på bilerne i et land, hvor vi har ytringsfrihed«, lød reaktionen fra Folkebevægelsen mod EU's talsperson Ditte Staun.

I strid med Wiener-konventionen

EU-nummerpladerne er hverken obligatoriske eller internationalt lovlige. Ifølge Skatteministeriets pressemeddelelse ved pressemødet er det »efter EU-retten frivilligt, om en medlemsstat vil bruge en EU-nummerplade.«

I Wienerkonventionen beskrives køretøjers nationalitetsmærke, og skal danske bilister køre i udlandet, skal de have påklistret et DK-mærke. Det slipper man ikke for, selv med EU-reklame på bilen:

»EU-nummerpladen opfylder ikke Wienerkonventionens krav om nationalitetsmærke,« skriver ministeriet.

Desuden står der i ministeriets pressemeddelelse at det er »overordnet af væsentlig betydning – bl.a. af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse – at nummerpladen ikke belastes med unødvendige informationer«. Til gengæld er det svært at læse ud af pressemeddelelsen, hvordan EU-flaget er blevet til en nødvendig information på nummerpladen...