ARTIKLER


EU støtter medicinindustri

Medicinfirmaerne klager over, at de danske sundhedsmyndigheder er utilbøjelige til at købe den nyeste – og dyreste medicin. Og de støttes af EU.
Af Sven Skovmand
6. maj 2006

Medicinfirmaernes største problem er at deres patenter normalt udløber cirka 10 år efter at medicinen kommer på markedet. Derfor er de ivrige efter at få godkendt nye produkter, som efter deres opfattelse har en bedre virkning end den gamle medicin.

Sundhedsmyndighederne har den modsatte interesse. De ønsker at købe den billigste medicin, og vil kun sige ja til ny medicin, hvis den er klart bedre.

Men ifølge Århus Stiftstidende 23.4.2006 har den danske medicin-industri nu fået EU-kommissionen til at støtte sig. I hvert fald har Kommissionen skrevet til den danske regering og bedt den svare på industriens anklager. De går ud på at reglerne for at få ny medicin godkendt som tilskudsberettiget er alt for uklare.

Kontorchef Paul Schüder fra Sundhedsministeriet afviser dog industriens beskyldninger. Han siger at Danmark følger EU's regler om gennemskuelighed, og at man ikke har interesse i at købe dyr medicin, der kun er lidt bedre end den gamle, billige medicin.