ARTIKLER


EU's styrke i Congo er en farce

EU er af FN bedt om at sende en styrke til Congo. Men man sender kun 1500 mand, og det rækker kun til at bevogte lufthavnen – ikke at sikre demokratiske valg.
Af Sven Skovmand
12. marts 2006

Det tyske ugemagasin Der Spiegel beskæftiger sig i udgaven den 6. marts med den planlagte EU-styrke i Congo. Artiklen, med overskriften »Der Kongo-Bluff« kalder slet og ret EU-styrken for en farce. Ikke alene skal der kun sendes 1500 soldater af sted. De skal også anbringes i Kinshasas lufthavn, hvor de ikke kan udrette meget for at sikre orden i landet i forbindelse med de planlagte valg i juli 2006.

Som Der Spiegel ondskabsfuldt skriver, kan de i praksis ikke udrette meget andet end at evakuere valgobservatører og diplomater, hvis der opstår uro i landet.

FN har i øjeblikket knap 17.000 soldater i Congo, men de kommer næsten alle fra asiatiske lande som Pakistan, Nepal og Bangladesh. FNÌs ledelse ønsker helt bevidst at få europæiske soldater til landet, fordi man mener at det vil have en stærk symbolsk værdi. Derfor sendte man den 27.12.2005 en opfordring til EU om at stille med en styrke.

Men EU-landenes ønske om at deltage i styrken kan være på et meget lille sted. Tyskland og Frankrig slog fra starten fast at de højst ville sende 400 mand, og andre lande nævnte endnu lavere tal.

I øvrigt har de deltagende lande ikke kunnet enes om, hvem der skal være leder for styrken. Den opgave ønsker både England, Frankrig og Tyskland at få.