ARTIKLER


Fogh i åbent samråd om minitraktat og tænkepause

Folketingets Europaudvalg har bedt statsministeren komme til offentligt tilgængeligt samråd om hans EU-udtalelser.
Af Ib Roslund
12. februar 2006

Søndag den 29. januar bragte dagbladet Politiken et interview med landets statsminister under overskrifterne »Fogh foreslår minitraktat« og »De store EU-projekters tid forbi«. I interviewet slår Anders Fogh Rasmussen bl.a. slag for gennemførelse af dele af EU-forfatningen uden folkeafstemning og for snarlige afstemninger om danske EU-undtagelser.

Statsministerens kommentarer er således kommet på banen knap to uger før at den danske Europa-debat i regi af initiativet Borgernes Dagsorden blev skudt i gang. Og det har fået oppositionen til at kræve statsministeren i et åbent samråd i Folketingets Europaudvalg.

»Der er et ønske fra flere partier i udvalget, som jeg bakker op om«, siger Europaudvalgets formand, Elisabeth Arnold (R).

»Vi skal sikre at debatten ikke bliver låst fast i en bestemt retning. Det er vigtigt at den ikke bliver blokeret og at tænkepausen ikke bliver kortsluttet«, siger Elisabeth Arnold, der dog er sikker på at det ikke er statsministerens hensigt.

Løftebrud

Der er endnu ikke sat dato på Europaudvalgets åbne samråd i sagen med statsministeren. Men der er for længst kommet en lang række politiske reaktioner på hans forslag, hvor regeringens støtteparti Dansk Folkeparti har anklaget statsministeren for regulært løftebrud:

»Det ligner et løftebrud. Det var netop, hvad han for seks måneder siden sagde at han ikke ville gøre. Han lægger op til at fifle ting igennem, som det ikke er lykkedes at få stemt igennem«, har DF's EU-ordfører Morten Messerschmidt udtalt i Politiken.

Omvendt har Europabevægelsen under overskriften »Nej til Foghs minitraktat« udtrykt skarp kritik af at statsministeren ikke holder fast i hele EU-forfatningen. »EU har brug for reformer, der er større end den minimaltraktat«, skrev Europabevægelsens Erik Boel og Jens-Kristian Lütken i Politiken den 4. februar.