ARTIKLER


Fra guru til guru

Få sider henne i Dan Jørgensens bog møder man begrebet »europæiseringens historiske nødvendighed« og man gyser. Men det afhjælpes af en del læseværdige­ indlæg.
Af Erling Böttcher
18. juni 2006

Medlem af EU-parlamentet for Socialdemokratiet, Dan Jørgensen, udgiver i dag sit bidrag til tænkepausedebatten, en essaysamling med 13 bidragydere. I udgangspunktet er der tale om en samling af de sædvanlige guruer, som for de flestes vedkommende normalt er svære at filtre ud af deres tætte sammenvævning med synspunkter i Europabevægelsen og omegn.

På opfordring af Dan Jørgensen har de ud over at bidrage med deres faglighed fået til opgave at komme med mere personlige overvejelser og anbefalinger. Det er der dog kommet noget ud af.

Der indledes med et fælles essay af sociologi-guruerne, den tyske Ulrich Beck og briten Anthony Giddens (ham med Tony Blair og den tredje vej). På side 16 taler de om »europæiseringens historiske nødvendighed« og så er det at videre læsning vist kan være ligegyldigt. Denne anmelder mindes en gammel visdom at sådanne henvisninger til »historiske nødvendigheder« vist traditionelt altid er endt i det rene tyranni. Men man forstår på bogens sidste indlæg at det er her på nødvendighedernes smalle sti, man også finder Dan Jørgensen. Som sin guru udnævner han også Poul Nyrup Rasmussen, der som bekendt dårligt kan udtale et problem før løsningen foreligger i form af mere magt til Bruxelles.

Kan læseren overvinde den slags betænkeligheder er der faktisk interessant læsestof i bogen. Herunder lektor Peter Nedergaards læseværdige påvisning af overensstemmelsen mellem EU’s organisation og den katolske kirkes organisation, lektor Thomas Pedersens essay om demokrati og kultur, hvori den enorme afstand mellem euro-elitens tænkning og så virkeligheden tages under behandling. Så meget at Dan Jørgensen i sit afsluttende bidrag må tage mange forbehold over for de mere kølige og mindre begejstringsvillige stykker af essay­isterne.

»Eurovisioner. Essays om fremtidens Europa«, redigeret af Dan Jørgensen. Informations Forlag.