ARTIKLER


Journalister afviser PR-strategi

EU-kommissær Margot Wallströms forslag til kommunikationsstrategi får kraftig kritik fra de europæiske journalister.
Af Staffan Dahllöf
24. april 2006

Det er ikke kun dumt, og forkert. Det er direkte skadeligt.

EU’s institutioner skal lade være med at lave journalistik på egen hånd, og med at lave journalister om til kommunikationsmedarbejdere.

Det mener sammenslutningen af journalistforbund i 30 lande, EFJ (European Federation of Journalists).

I en udtalelse fra EFJ’s årsmøde i Blen i Slovenien modsætter organisationen sig »på det kraftigste« forslaget til en ny kommunikationsstrategi, fremsat af kommissær Margot Wallström.

»Det drejer sig om den gamle, sædvanlige, politiske pr-virksomhed. Man ønsker at modvirke en uafhængig og kritisk rapportering ved hjælp af en slags gør-det-selv-journalistik, styret af EU’s institutioner,« siger Aidan White, generalsekreter for den Internationale Journalistføderation, som EFJ er en del af.

»Paralleljournalistik«

Margot Wallströms forslag blev mødt af kritik allerede fra start, ikke mindst idéerne om at forstærke satellitkanalen EBS (Europe By Satellite) som en direkte formidling af EU-nyt til borgerne, på områder hvor medierne, ifølge Kommissionen, svigter.

»De her idéer om en slags paralleljournalistisk er ikke noget som myndigheder skal beskæftige sig med,« siger formanden for EFJ, Arne König.

I udtalelsen fra årsmødet insisterer EFJ på at EU-institutioner skal afholde sig fra at bruge journalisternes redskaber, men i stedet for sørge for en uafhængighed, rapportering og fri adgang til kilder.

EFJ har derimod ingen problemer ved at EU betaler journalisters besøg i Parlamentet, eller mediernes dækning af EU’s bistandsprojekter – hvis det sker åbent.

EFJ modtager selv støtte fra Kommissionen.

Sponsorering af parlamentsbesøg i Strasbourg blev for nyligt slået stort op i den amerikanske avis International Herald Tribune.

»Man kunne starte med en åben redegørelse for den slags finansiering, for eksempel i en årsrapport. Og hvis man virkelig vil bidrage til en troværdig rapportering så skulle Kommissionen og Parlamentet oprette en fond for undersøgende journalistik,« siger generalsekretær for EFJ’s moderorganisation Aidan White.