ARTIKLER


Komité tillader gasning af æbler

Udenlandske æbler kan som noget nyt være 1 år gamle, selv om de ser friske ud. Behandling med pesticidet Smartfresh blev tilladt af EU i september, imod Danmarks stemme. Familie- og forbrugerminister vil mærke.
Af Erling Böttcher
15. januar 2006

Den 23. september 2005 stemte EU's stående komité for fødevarekæden og dyresundhed om, hvorvidt det amerikanske produkt Smartfresh skulle tillades i EU. Det sagde et helt overvældende flertal af de tilstedeværende embedsmænd ja til, kun repræsentanten fra den danske miljøstyrelse og et enkelt land sagde nej tak til Smartfresh.

Dermed skal Danmark tillade Smartfresh, som kan sprøjtes ud over æbler og andet frugt og grønt og holde det kunstigt frisk i op til 1 år efter det er plukket. Vi må hverken forhindre danske producenter i at gasse fødevarerne eller sige nej til importerede gassede fødevarer.

Gasningen af æbler er begyndt i en del af de lande som Danmark importerer æbler fra, og de danske dagligvarekæder aner i skrivende stund ikke om de har gas-æbler på hylderne.

Vil spørge om lov til at mærke

Smartfresh virker ved hjælp af pesticidet 1-methylcyclopropen, eller bare 1-mcp. Det mistænkes for at være kræftfremkaldende at arbejde med, og derfor stemte Danmark imod.

Forbrugerminister Lars Barfoed har først hørt om at man gasser æbler for at de kan holde sig, efter at Politiken beskrev sagen den 4. januar. Han reagerer med at kræve at forbrugerne får ret til at vide om de køber ældgamle æbler, og bebuder derfor en mærkningsordning.

Han vil nu tage kontakt til EU-kommissionen for at få lov til at mærke.

Fødevareordførerne fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, Karen Hækkerup og Marin Henriksen, kræver ligefrem at Danmark om nødvendigt lægger sag an mod EU.

Karen Hækkerup siger i Politiken »Tanken om, at man spiser fødevarer, som er forældet, er afskyelig – som forbruger formoder man, at det er frisk, og så kan det være op til et år gammelt. Det er uappetitligt, og det skal løses«.