ARTIKLER


Landmænd omgår regler for svin

Danske vognmænd omgår reglerne for transport af svin ved at køre dem syd for grænsen og derefter overflytte dem til tyske lastbiler. Så gælder nemlig de tyske regler.
Af Sven Skovmand
13. november 2006

Hvis et svin transporteres mere end otte timer, skal det efter dansk lov have 20 procent mere plads. Men TV-avisen har afsløret at landmændene omgår denne bestemmelse.

De meddeler at de sender svinene til Tarpholz syd for Flensborg, og da det ikke tager otte timer at køre hertil, får de godkendt at svinene transporteres under trange forhold.

Men svinene skal langt videre, og i Tarpholz bliver de overflyttet til tyske lastbiler, der ikke er berørt af de danske bestemmelser.

Men nu går den ikke længere, skriver Politiken 2.11.2006. Fødevaremyndighederne kræver nu at eksportørerne skal kunne dokumentere at svinene virkelig bliver læsset af i Tarpholz, og at de tidligst køres videre 24 timer senere.

Beslutningen har vakt raseri hos de berørte landmænd, og De Danske Svineproducenter og deres eksportører har lagt sag an mod Justitsministeriet. De mener ikke, man kan kræve at svinene skal have ekstra plads, hvis de køres langt.

»Hvis vi vil have egne regler i Danmark, skal vi meldes ud af EU,« siger Niels Vinderslev fra Randers, der er en af Danmarks største eksportører af svin.