ARTIKLER


Præsidentkandidat afviser kerne-EU

FRANSK HOLDNING. Den kvindelige kandidat til næste års præsidentvalg i Frankrig, Segolène Royal, ønsker helt ny traktat og afviser at nogle lande kan danne fortrop.
Af LUISE PIHL
1. juli 2006

Efter præsidentvalget i maj næste år får Frankrig måske en kvindelig præsident. Socialisternes topkandidat er Segolène Royal, og hun har gode muligheder for at slå centrum-højres topkandidat, Nicolas Sarkozy.Ingen af de to sætter spørgsmålstegn ved EU’s eksistens eller ved Frankrigs medlemskab. Og på en række punkter er de enige. Blandt andet mener de begge at EU-landene må harmonisere skatterne.»Endnu mere end tekniske regler behøver vi en sand politisk vilje til at opbygge det, jeg vil kalde et Europa, som viser synlige resultater og som kombinerer stimulerende konkurrence, social- og skattepolitisk harmonisering og en fælles praksis, når det gælder ledende industrier, forskningsprogrammer og erfaringer på det forretningsmæssige og sociale område,« siger Royal i et interview i avisen le Monde 22. juni.

Chiracs skadelige bemærkninger

Når det gælder EU-forfatningens fremtid, er de uenige. Sarkozy mener at man skal gennemføre de vigtigste punkter i den forkastede EU-grundlov ét for ét, mens Segolène Royal mener at der skal en helt ny tekst til.»Vi behøver en ny traktat og frem for alt en social traktat,« siger hun i Le Monde.På et tredje vigtigt punkt skiller Segolènes EU-visioner sig ud fra Sarkozys. Hun tager nemlig afstand fra idéen om at nogle lande skal gå hurtigere frem i EU-integrationen end de mere modvillige er parate til. Hun siger til Le Monde:»Jeg har mistillid til nogle (medlemslandes) dominans over andre. Vi har gjort stor skade overfor såkaldte små lande med visse erklæringer,« siger hun.»Se på den skade, Jacques Chirac forårsagede i østlandene,« siger hun med henvisning til den siddende franske præsidents berømte bemærkning i 2003 om at de nye EU-medlemslande havde »ladet en god lejlighed til at holde deres mund gå fra sig« med hensyn til Irak.