ARTIKLER


Regnskab afvist for 12. gang

For 12. år i træk er Kommissionens årsregnskab blevet afvist. Men det ser Kommissionen stort på. Det kunne ikke ske i Danmark.
Af Jens-Peter Bonde
27. oktober 2006

Mandag 23.10.2006 var tolvte år i træk, Den Europæiske Revisionsret vendte tommelfingeren nedad for Kommissionens årsregnskab. Revisorerne vil stadig ikke bekræfte de underliggende transaktioners rigtighed. Der er fejl i 42 % af alle udbetalinger af såkaldt hektar-støtte til landbruget. Tolv stikprøver af udbetalinger til olivenolie i Spanien viste 12 fejl, altså ikke en eneste rigtig udbetaling.

Tænk, hvis det var finansminister Thor Petersen, som for tolvte år i træk fik nægtet godkendelse af regnskaberne fra de danske statsrevisorer, med den detalje at der var 42 % fejl i udbetalingerne af folkepension og ingen rigtige udbetalinger af børnepenge…

Revisorerne er blevet presset til at mildne deres kritik, men det er ikke lykkedes. Revisionsrettens formand, Weber, konstaterede at der ikke var afgørende forbedringer at konstatere for 2005. Sidste år var Revisionsrettens hovedkonklusion den samme.

Kommissær med ansvar for EU’s regnskaber Siim Kallas gik til modangreb på Revisionsretten ved at stille det retoriske spørgsmål, om fejl i regnskaberne nødvendigvis var udtryk for svindel. Det kan man naturligvis ikke konkludere, men man måtte dog kunne forvente en noget større ydmyghed fra den ansvarlige kommissær, der har fået en så lang næse.