ARTIKLER


Skal tjære forbydes?

Et EU-direktiv kan komme til at forbyde den trætjære, som blandt andet skal bruges til vore smukke bindingsværks-huse.
Af Sven Skovmand
15. september 2006

I Århus Stiftstidendes boligtillæg udtrykker Kjeld Bjerre bekymring over EU’s direktiv for biocider. Efter hans opfattelse vil det nemlig betyde at det fra 1. oktober bliver forbudt at sælge trætjære i Danmark.

Trætjære består nemlig af 5-10.000 forskellige stoffer, og ingen producent har økonomiske muligheder for at bevise at alle disse stoffer er uskadelige for miljøet.

At trætjære i sin reneste form blot er smeltet harpiks, og at det i hundreder af år har været brugt på danske huse og gårde er formentlig ikke nok.

Kjeld Bjerre trøster sig dog med at han har et pænt lager af tjære, og at det samme gælder Wolf Linolie og Trætjære, som han får sin tjære fra. Han opgiver gavmildt hjemmesiden www.wolfs.dk


Ja, lidt civil ulydighed kan gøre EU lidt mindre utåleligt. Og det vil unægtelig være synd, om vores mange smukke bindingsværkshuse og -gårde ikke længere må få tjære.

Og med hensyn til lagrene kan det måske gå med tjæren ligesom med drikken bjæsk fra Vendsyssel. Den blev forbudt for mange år siden, men restauranterne fik lov til at sælge det indtil deres lager slap op. Det er ikke sluppet op endnu.