ARTIKLER


Slagter Munchs kamp

En slagter i Skagen mister måske hele det salg, han har til restauranter og butikker på Sjælland. EU vil ikke tillade den form for salg.
Af Ditte Staun
15. december 2006

Alt tyder på at Slagter Munch i Skagen skal have en kostbar autorisation til hele EU for at sælge sine håndværksprodukter til restauranter og butikker på Sjælland, sådan som han har gjort i over 20 år. Dette engrossalg sikrer den omsætning, som holder hans 18 ansatte beskæftiget året rundt.

Men det sætter EU’s nye regler om animalske fødevarer en stopper for. Reglerne trådte i kraft 1. januar i år og detailforretningerne skal have tilpasset sig dem inden årets udgang. EU ville oprindeligt slet ikke tillade detailbutikker som Slagter Munch at have noget engrossalg overhovedet. Men efter en større indsats fra især de danske myndigheder er et begrænset salg nu tilladt – i geografisk afgrænsede områder. Hvor Danmark tidligere var et hjemmemarked, er landet nu opdelt i tre: Jylland, Fyn og Sjælland.

Nu skal mindre detailforretninger som Slagter Munch have en kostbar autorisation til alle EU-landene, selvom de ikke har interesse i eksport.

Jeg kan ikke se nogen fornuft i krav om en omfattende EU-autorisation for at sende skinker og pølser fra Skagen til København, siger slagter Jens Munch fra Skagen og tilføjer: Det vil forringe udbuddet af kvalitetsprodukter, hvis forbrugerne skal nøjes med industriprodukter.

Disse nye regler rammer især detailforretning i udkantsområder. Vi vil gerne have fødevareministeren til at erkende at EU’s forordning betyder en forringelse, som regeringen bør arbejde for at rette op på.