ARTIKLER


Stemmer de igen ja?

Landbrugsstøtten er dyr og skader ulandene. Folketingets partier kræver da også, at den afvikles. Det påvirker blot ikke afstemningen om budgettet i EU-Parlamentet.
Af Hanne Dahl
1. september 2006

Gennem EU betaler vi hver dag 12 kr. til hver eneste ko i EU. 12 kr. om dagen. Det er det beløb, som halvdelen af verdens borgere må leve for. Og, så er det langt fra alle, der har så »meget«.

Danske politikere vil af med EU’s milliardstøtte til landbruget. Men politikere fra V, K, S og R har selv stemt for EU’s budget, selv om halvdelen af pengene er øremærket til landbrugsstøtte.

EU’s støtte til landbruget fratager fattige bønder i ulandene muligheden for at arbejde sig ud af fattigdommen. De fattige bønder er banket ud af markedet pga. vores landbrugsstøtte. Den rammer dem både så de ikke kan komme ind på vores markeder – men også så de bliver udkonkurreret af markedet i deres eget land. Landbrugsstøtten gør EU’s ulandsstøtte mindre værd.

Folketingets partier kræver landbrugsstøtten afviklet hurtigst muligt.

Det er JuniBevægelsen helt enig i, men spørgsmålet er, om de politiske partier egentlig mener det, de siger?

Ser man på afstemningerne i EU-parlamentet, så har Venstre, Konservative, Radikale og Socialdemokraterne altid stemt for budgetterne. Det har partiernes medlemmer af parlamentet gjort, selv om de udmærket er klar over, at næsten halvdelen af EU’s budget bliver brugt til landbrugets støtteordninger.

Når partierne samtidig stiller sig op herhjemme og fordømmer en landbrugsordning, de selv har stemt for, ja så kan det ikke andet end undre.