ARTIKLER


Super-europæernes rugekasse

Kommentar til oplysninger om Europakollegiet i Brügge – Brügge-mafiaen
Af Erling Böttcher
18. juni 2006

Under overskriften »supereuropæernes rugekasse« bringer fagforeningen DJØF’s blad et portræt af Europakollegiet i Brügge i Belgien.»Kandidater fra Brügge sidder på mere end 30 ud af omkring 200 pladser i den nye Kommissions kabinetter,« citeres kommissionsformand Barroso for.

»Netværket blandt de små 10.000 studerende, der har gået på stedet siden anden verdenskrig er vidtgående og effektivt og går i folkemunde i Bruxelles under betegnelsen ’Brügge-mafiaen’.”

Der er ikke præcise retningslinier for hvordan man kommer ind. Ansøgerne bedømmes af en komité med tæt tilknytning til Europabevægelsen, og under ledelse af juraprofessor Ditlev Tamm, også kendt som konservativ parti-ideolog og kommentator i Berlingske Tidende.

Man skal ligge et godt stykke over middel i sine karakterer, og være god til både fransk og engelsk.

Kendte danskere i Brügge-mafiaen er blandt andet professor Uffe Østergaard og socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt. Sidstnævnte mødte på kollegiet sin mand, der er søn af en EU-kommissær og et EU-parlamentsmedlem. Dermed blev hun giftet ind i et EU-aristokrati, hvor størrelsen af de skyhøje lønninger står i omvendt forhold til deres jordforbindelse. For i Brügge bliver der os bekendt undervist i EU-skepsis som noget småt begavet der skal overvindes, frem for at tages alvorligt.