ARTIKLER


Vil ændre støtten til banan-områder-

Afskaffelsen af banan-kvoterne er ikke nok for producenterne i Latinamerika. De vil helt afskaffe prisstøtten.
Af Sven Skovmand
29. september 2006

EU-kommissær for landbruget, Mariann Fischer Boel, fik i november 2005 vedtaget en nedskæring af EU's betaling for sukker. Nu tager hun fat på et andet kildent problem – støtten til banan-producenterne. Det oplyser Børsen 21.9.2006.

I øjeblikket betaler EU en automatisk støtte til producenterne, hvis prisen på bananer falder under et vist punkt. Denne ordning virker som en sovepude for banan-områderne, der altid er sikret en bestemt pris på deres produkter.

Denne støtte skal nu afskaffes. I stedet vil Mariann Fischer Boel bruge støttemidlerne til at modernisere og omlægge produktionen af bananer, der især finder sted på en række øer i Atlanterhavet – De Kanariske ÿer, Madeira, Martinique og Guadeloupe.

De tre øer hører under henholdsvis Spanien, Portugal og Frankrig.

Da bananer blev gjort dyre

EU's bananer har skabt problemer lige siden 1993, hvor den daværende danske landbrugsminister Bjørn Westh var ansvarlig for gennemførelsen af et forslag, der begrænsede de latinamerikanske landes muligheder for at sælge bananer til EU.

Denne ordning blev ændret pr. 1. januar 2006, hvor kvoterne blev afskaffet og erstattet af en told, der var ens for alle bananer fra lande uden for EU.

Men EU-bananernes toldfrihed er ikke nok til at gøre dem konkurrencedygtige. Derfor satte man det nævnte gulv under priserne.

Skader EU's omdømme

Denne ordning er de latinamerikanske producenter utilfredse med. Det samme er USA, hvor for eksempel bananforhandleren Chiquita har hjemsted.

Landene ønsker at EU's produktionsstøtte helt afskaffes.

Derfor bliver bananerne gang på gang draget frem under internationale forhandlinger. Det skader EU's omdømme. Og det er nok den væsentligste grund til at Mariann Fischer Boel allerede nu vil ændre ordningen.