ARTIKLER


6 lande får al gas fra Rusland

Rusland dækker 23 procent af EU's forbrug af naturgas, men det dækker over store forskelle. Hele seks EU-lande får al deres naturgas fra Rusland.
Af Sven Skovmand
11. februar 2007

EU-kommissionen udtrykker med mellemrum bekymring over, hvor afhængig man er af naturgas fra Rusland, og afhængigheden kan der heller ikke være tvivl om.

Rusland dækker ganske vist kun 23 procent af EU's samlede forbrug af naturgas, men forsyningen er meget forskellig i de enkelte EU-lande, oplyser Jyllands-Posten 30. 1.2007.

Hele seks lande får simpelthen 100 procent af deres naturgas fra Rusland. Det er Estland, Letland og Litauen samt Slovakiet, Rumænien og Bulgarien.

Også Grækenland med 81 procent, Østrig med 75 procent, Tjekkiet med 74 procent og Polen med 62 procent er stærkt afhængige af russisk gas. Derefter følger Tyskland med 43 procent, Italien med 31 procent og Frankrig med 24 procent.

Bekymringen for den russiske naturgas skyldes ikke kun frygt for Rusland, men også det forhold at de russiske gasledninger i øjeblikket går igennem Hviderusland og Ukraine, der kan skabe problemer for leveringen.

Dette problem vil dog blive mindre i fremtiden, idet Rusland både i Østersøen og Sortehavet arbejder med at bygge gasledninger, der kan føre naturgassen direkte til forbrugerne i vest.