ARTIKLER


Angela Merkels diskrete mødekalender

Et tilsyneladende banalt brev fra den tyske forbundskansler skitserer dagsordenen for den kommende forfatningskamp. Brevet skulle holdes hemmeligt, men sådan kom det ikke til at gå.
Af Staffan Dahllöf
11. februar 2007

Brevet fra Angela Merkel til de 26 andre regeringschefer i EU, kommissionsformanden Barroso og formanden for EU-parlamentet blev afsendt den 2. januar, men blev først kendt for offentligheden tre uger senere.

Efter omtale på den svenske hjemmeside Europaportalen. så fandt forskellige lækkede versioner af brevet sin vej frem til medierne.

Brevet, som skulle holdes hemmeligt, indeholder en grovskitse på møder i forårets tyske formandskab, og en opfordring til regeringscheferne om at udse kontaktpersoner (»focal points« også kaldt »sherpas«) som det tyske formandskab kan holde sine forberedelsesmøder med.

Oplægget i de forhandlinger viser to ting:

Det ene er formandskabets ønske om at knytte diskussionerne om en højtidelig deklaration på EU's 50 årsdag i Berlin den 25. marts meget tæt sammen med forberedelserne af de kommende forhandlinger om den afviste forfatning.

Overstreget med sort

Det andet er at disse samtaler skal finde sted under mindst mulig mediedækning, på passende afstand fra Bruxelles.

Et første møde med de nationale kontaktpersoner har allerede fundet sted i Berlin. Og i næste uge (12-16. februar) skal samtlige kontaktpersoner mødes igen i den tyske hovedstad.

Den diskrete invitation demonstrerer et ønske om at holde kredsen af samtalepartnere så lille som muligt.

Invitationen til EU-parlamentet var stilet til den spanske formand Josep Borrell, som siden hen er skiftet ud med den tyske kristendemokrat Hans-Gert Pöttering.

Oplysningen om hvem i Parlamentet som var modtagere kan forekomme banal, men lige det afsnit var overstreget med sort i nogle af det lækkede versioner af brevet. Brevet og den foreslåede mødekalender kan læses i sin helhed på JuniBevægelsens hjemmeside www.j.dk.