ARTIKLER


Farlig Kritik

Det kan være farligt at sige sin mening om handelsaftalerne mellem EU og Afrika – hvis man vil beholde sit job.
Af Åge Skovrind
21. september 2007

»Skarpe handelsanalytikere er sjældne i verden. En af de få er Wallie Roux hvis arbejde jeg har fulgt i en årrække. Wallie Roux siger sandheden! Få bedre forhandlere, men skyd ikke budbringeren!«

Sådan lyder en af de markante erklæringer til støtte for en namibisk handelsekspert som blev fyret p.g.a. sine kritiske udtalelser. Den kommer fra Gunella Becker som er tidligere handelspolitisk forhandler for den svenske regering.

Plads i Guinness

Man skal passe på hvad man siger. Det måtte økonomen Wallie Roux erfare da han den 11. maj blev suspenderet fra sit job som handelsanalytiker for Namibias største kødproducent, Meatco. Årsagen var en kritisk aviskommentar fra Roux om EPA-forhandlingerne. Han stillede bl.a. spørgsmålstegn ved Namibias forhandlingsposition, og om det var muligt at nå en aftale inden udgangen af 2007, i betragtning af en række uafklarede tekniske forhold. Ifølge Roux er EU ved at gøre sig fortjent til en plads i Guiness’ Rekordbog for historiens hurtigste forhandling om en handelsaftale.

Roux opfordrer regeringerne i Det Sydlige Afrikas Udviklingsfællesskab (SADC) til ikke at kapitulere overfor kravet om at underskrive en aftale hurtigt. »Hvis man er dum nok til at skynde sig pga. en deadline uden at se på indholdet af aftalen, så fraskriver man sig sit eget liv,« advarer han.

Personlig holdning

Meatco forsvarer suspensionen af Roux med at han har brudt en personaleaftale om at offentlige meningstilkendegivelser skal godkendes på forhånd af virksomhedens ledelse.

Støtteerklæringer er siden strømmet ind fra kampagnegrupper, institutioner og enkeltpersoner. Alle kræver, at Roux genansættes eftersom han udelukkende har givet udtryk for sin personlige holdning.

Men Meatco har afvist at ophæve suspensionen og hævder at hans udtalelser fremtrådte som virksomhedens holdning.

Mere end regler

I en kommentar til suspensionen af Roux skriver den svenske handelsrådgiver Gunnela Becker bl.a.:

»Den åbenlyse grund til den nuværende panik er at EU truer med at fjerne sine toldpræferencer, med mindre en meget kompleks EPA-aftale er underskrevet før udgangen af 2007. Jeg er helt enig med Meatco i at man må tage sådanne trusler og reagere på dem. Men panik er aldrig et godt grundlag for forhandlinger. En grundig analyse er et godt grundlag. Problemet er her hverken hr. Roux eller hans budskab...«

»Med hensyn til deadline, så refererer EU (med rette) til beslutninger i WTO. Men Namibia og SADC må ikke glemme, at WTO er meget mere end regler og beslutninger – det er også et forhandlingsforum, hvor nye beslutninger og regler kan træffes.«