ARTIKLER


Frugtavlere presses til at sprøjte

Danske frugter var tidligere langt mindre sprøjtede end frugter fra andre EU-lande. Men det er ved at ændre sig – som følge af krav fra supermarkederne.
Af Sven Skovmand
11. februar 2007

Indtil for nylig var der langt færre rester af gift i danske frugter, end der var i de tilsvarende udenlandske produkter. Men denne forskel er blevet væsentlig mindre i de sidste to år. Det gælder især æbler og jordbær, oplyser Jyllands-Posten 31.1. 2007.

Mens der i 2004 kun blev fundet sprøjtegift i 48 procent af de undersøgte danske frugter, steg tallet i 2005 til 67 procent. Man ligger dog endnu under de udenlandske frugter, hvor der findes gift i 77 procent af de kontrollerede frugter.

Problemet er at sprøjtede frugter ser pænere ud end de frugter, der ikke er sprøjtede, og som i højere grad vil have pletter og skurv. Derfor foretrækker supermarkederne de sprøjtede frugter, som virker tiltalende for frugterne. Det lægger et hårdt pres på avlerne, som ikke har råd til at kassere de æbler, der ikke ser så pæne ud, som butikkerne vil have dem.

Og så længe frugterne overholder de grænseværdier, som EU har fastsat, har supermarkederne ingen betænkelighed ved at føre denne politik.