ARTIKLER


»Fagforeninger? Ikke her!«

Monika er 28 år og arbejder som kassedame i et af de store supermarkeder i Szczecin, et område med høj arbejdsløshed.
Af Jens Jørgen Nielsen
1. november 2008

Hun virker næsten skandinavisk med sine blå øjne og sit lyse hår i den korte praktiske frisure. Det nye indkøbscenter, som hun arbejder i, ligger i midten af byen. Her er butikker med modetøj, nyeste elektronik og så altså supermarkedet Geant der minder om Bilka. I kælderen og på taget er der indrettet parkeringspladser for biler.

Monika har travlt. Pauser er der få af, og det er tydeligt at hun ikke er oplagt til sjov og ballade. På et tidspunkt er der et ophold i køen, og hun kan puste lidt ud. Hun er ikke glad for at snakke med kunderne, men min udenlandske fremtoning og mit polske sprog med en sjov accent virker afvæbnende på hende. Under vores samtale kigger hun hele tiden på vagterne, de ret muskuløse mænd der parvist går rundt og holder et skulende øje med at alt går som det skal, herunder også om kassedamerne betjener kunderne ordentligt. De sender nogle skarpe blikke, men jeg er jo kunde og dermed konge!

Om hun er glad for at arbejde her?

»Man skal jo leve. Men jeg synes ikke at min løn er særlig stor. Jeg tjener 1.500 zloty om måneden. De kan jo selv se hvad tingene koster. Det er flovt, men jeg bor stadigvæk hjemme hos mine forældre. Jeg har ikke råd til en lejlighed. Jeg vil gerne selv have familie og børn. Jeg har haft en fyr, men det er slut nu, så nu må vi se hvad fremtiden bringer.«

En kunde er på vej med sin kurv, og Monika gør mine til at samtalen er slut. Jeg når lige at spørge om hun er medlem af en fagforening.

»Af hvad? Fagforeninger? Nej da, ikke her, det var jo under »kommunismen« og Solidarnosc.«

Monika trækker på skuldrene, smiler og går i gang med sit arbejde.