ARTIKLER


Frankrig dominerer EU-styrke i Tchad

EU agter at sende 4.000 mand til Tchad. Heraf kommer de 2.000 fra Frankrig.
Af Sven Skovmand
23. marts 2008

Et mislykket oprørsforsøg mod præsident Idriss Déby i Tchad har nu ført til at der opstilles en EU-styrke i landets østlige del – på grænsen til Sudan og det hårdt ramte område Darfur.

Styrken vil, når den er færdig opstillet, være på cirka 4.000 mand, hvor halvdelen vil være franske. Irland og Polen stiller hver med 400 soldater, Sverige med 200 og Rumænien med 150. Derudover kommer mindre enheder fra Østrig, Spanien, Portugal, Holland, Belgien og Slovenien. Derimod har England og Tyskland sagt blankt nej til at deltage.

Hvad gør man ved oprørerne?

Styrkens officielle mål vil være at beskytte de mange flygtninge der fra Darfur-området er kommet ind i Tchad. Det er da også baggrunden for at FN’s Sikkerhedsråd har anbefalet aktionen. Situationen kan dog hurtigt blive speget. For blandt de mange flygtninge vil der utvivlsomt være oprørssoldater fra Darfur som vil søge sikkerhed i nabolandet. Hvad gør man ved dem?

Samtidig kan EU-styrken ikke undgå at være en styrkelse for præsident Déby som selv efter afrikanske forhold er en usædvanlig afskyelig diktator. Han har ansvaret for at Tchad sammen med Bangladesh anses for det mest korrupte land i verden.

Står Sudan bag?

Men støtter man ikke Déby, risikerer man at støtte Sudan. Den sudanesiske regering er rasende over at oprørerne i Darfur får store mængder våben fra Tchad, og mange mener at den står bag oprøret mod Déby.

En joker i spillet er olien i det sydlige Tchad. Den yder i øjeblikket cirka 10 millioner tons olie om året eller nogenlunde det samme som olien i Danmark. Men da udvindingen først begyndte i 2002, kan det tænkes at der vil blive fundet mere.

Indtægterne fra olien har dog ikke gavnet landets 10 millioner indbyggere der er nogle af de fattigste i verden. Pengene er gået til at købe våben og til at sikre støtte blandt Débys stammefæller der holder ham ved magten.

Læs mere om EU’s udenrigs- og militærpolitik i NOTAT om EU som ny supermagt, juni 2007, eller i artikelarkivet på www.notat.dk. Søg for eksempel på ordet »militær«.