ARTIKLER


Lammene må ikke rive øremærkerne af

Fåreavlere skal passe på. Afrevne øremærker kan koste dem en formue. EU's endelige forslag foreligger dog endnu ikke.
Af Brigitte Alfter
11. februar 2009

Når et lille lam er to måneder gammel, skal det have to øremærker, et i hvert øre. Det står der i Bekendtgørelse nr. 759 fra sidste år i september. Problemet er, at lam, der går i en indhegning, ofte river mærkerne ud af ørerne igen. Så er de ikke mærket, og deres ejer kan komme til at betale en bøde – hvis kontrollen kommer forbi denne dag.

 

En sønderjysk fåreavler, der gerne vil være anonym, frygter, at han skal betale 28.000 kroner.

 

En dyr affære syntes fåreavleren, der får omkring 7000 kroner om året i EU-tilskud til sin fårebesætning på 50 får og i dette forår 80 lam.

 

Prøves i retten

Om han virkelig ville være kommet til at betale så stor en bøde, er dog heldigvis ikke sikkert: En sag om afrevne øremærker på lam er endnu ikke afprøvet ved domstolene, lyder det fra både fødevaredirektoratet og fåreavlerforeningen.

 

At bøden er fire gange så stor som tilskuddet »hænger ikke sammen,« mener også Richard Andersen, der er konsulent for de danske fåreavlere. Han håber dog, at kontrolløren vil lade fåreavleren slippe, hvis han kan se, at lammene har været mærket.

 

EU-forordning på vej

Hvor utroligt det end lyder, er både øremærkningen og bøderne en dansk opfindelse – måske fordi man vil komme EU i forkøbet.

 

ET EU-direktiv er nemlig under forberedelse, og det ser ud til at blive endnu mere bureaukratisk. Det forlanger, at lammene skal have øremærker allerede en måned efter fødslen. Og i listen over besætningen skal der både stå køn, race og fødselsdato.

 

Ifølge Thorkild Bastholm fra Fødevaredirektoratet møder forslaget dog modstand fra både England, Grækenland og Spanien, hvor man har mange millioner får, og hvor de enkelte besætninger kan være på 1000 dyr eller mere.

 

Endnu er det derfor usikkert, hvornår forslaget bliver færdigt, og hvordan det kommer til at se ud.