ARTIKLER


Elton John på EU-budget

Regions- og landbrugsstøtte er mange ting, når EU fordeler pengene.
Af Kenneth Haar
28. december 2010

I november var det blevet den tid igen, hvor EU’s revisorer som vanligt underkendte EU’s regnskaber. For 16. år i træk vendte Unionens revisorer tommelfingrene nedad ved synet af regnskabet for 2009, hvor forklaringerne på over en tredjedel af det samlede bevilgede beløb på ca. 260 milliarder kroner rummede fejl. Regnedrengene kunne kun sige fra.

Med den traditionsrige afvisning af regnskabet, er det også sæson for de gode historier om, hvad pengene er blevet brugt til. Det nok mest prominente eksempel er en koncert i Napoli med den engelske popsanger Elton John, et arrangement, der efter alt at dømme modtog fem millioner kroner fra EU’s regionsstøtte.

En »skammelig misbrug af EU-midler», udtalte EU-parlamentariker Mario Borghezi fra det højreorienterede Lega Nord – en politisk gruppering, der helst ikke vil dele land med napolitanerne. Og han må vide, hvad han snakker om. Vi skal bare et par år tilbage for at finde en anden politiker fra Lega Nord, som skummede 3 millioner kroner i EU-støtte til en rideskole, der var langt mindre populær end det fremgik af regnskabet.

Mere alvorligt, så kan en nøje gennemgang af regnskaberne vise, at Slovakiet bruger EU’s regionaludviklingsmidler til at øge diskriminationen af Roma-befolkningen:

»Amnesty International har fundet tilfælde, hvor EU’s regionalstøttemidler er blevet brugt til at finansiere skoler, der adskiller Roma-børn fra andre børn, og til at finansiere infrastrukturprojekter, der fører til tvangsfjernelse af Romaer,» skrev menneskerettighedsorganisationen den 3. juli i år.

Det giver mindelser om episoder i samme land for to år siden, hvor et ministerium f.eks. kanaliserede Roma-støttemidler fra EU til to fodboldhold. Der boede ganske vist ikke så mange Romaer i omegnen af klubberne, forklarede ministeriet, men der var da nogle stykker, skrev New York Times den 9. november i år.

Inden det går hen og bliver for Syd- eller Østeuropæisk, skal vi måske lige kigge nordpå. Her kunne TV-avisen den 16. november berette, at en billardklub i Nordjylland havde modtaget landbrugsstøtte fra EU – helt i overensstemmelse med reglerne, forresten. I samme indslag nævnte en svensk EU-parlamentariker en harmonikaskole. Han og Christel Schaldemose (MEP for S) mente nu nok, at landbrugsstøtte skulle gå til landbruget, og hverken til fritidshygge eller fødevarekoncerner.

Den form for præcision og forudsigelighed har nok lange udsigter i EU. Alligevel går EU-budgettet en strålende fremtid i møde. Når EU-parlamentet skal vurdere de kommende år, er det f.eks. altid med et ønske om mange flere penge. Faktisk ser mange en gevaldig udvidelse af EU-budgettet som den eneste måde, vi kan få en rigtig sund europæisk husholdning, og imødegå kommende finanskriser. Sker det, bliver det rigtig spændende