ARTIKLER


Europæisk offentligt rum

Kommentar af Morten Løkkegaard, medlem af EU-Parlamentet for Venstre
Af Morten Løkkegaard
11. marts 2010

Motoren skal startes igen. I måneder har EU ligget stort set stille. EU-systemet har også selv bidraget til den lange ventetid. Hørings-proceduren for den nye kommission blev udskudt til efter jul – og da høringerne forventeligt betød mindst et offerlam til Parlamentets velsignelse – ja, så betød ofringen af den bulgarske gangsterbrud (fantastisk ord, smag lige på det...) en yderligere forsinkelse på to-tre uger. Demokrati er en besværlig størrelse, men jeg kan ikke lige komme på attraktive alternativer....

Min kamp for at sikre kommunikationen i den nye kommission har været op ad bakke. Det gik op for mig at Barroso ville afskaffe posten som kommissær for kommunikation, og det er noget nær det dårligste signal at sende netop nu hvor alle – Barroso inklusive – taler om nødvendigheden af at styrke EU’s kommunikation på grund af dalende vælger-interesse, senest i Irland.

Efter et lille lærestykke i politisk hardball måtte jeg se i øjnene at der slet ikke var plads til at diskutere porteføljer da Barroso og de andre tunge drenge satte sig til forhandlingsbordet.

Som kommissær-høringerne udviklede sig, stod det klart at det eneste offer i det spil blev ’gangster-bruden’ fra Bulgarien, Jeleva hedder hun, som gjorde en urimelig svag indsats. Resultatet blev at de konservative accepterede hendes ’frivillige’ exit mod til gengæld ikke at skulle diskutere flere af Barrosos mærkværdige portefølje-sammensætninger. Farvel kommunikation.

Efterfølgende måtte jeg så oven i købet indse at der langt fra var enighed i min egen gruppe om visdommen ved en selvstændig kommissær for kommunikation. Jeg forsvarede bare nødvendigheden af at have en kommissær dedikeret til området 24 timer i døgnet. På samme måde som hvert medlemsland selvfølgelig skal have sin egen Europa-minister...

Nå, til marts barsler jeg med min længe ventede rapport om hvordan vi får skabt et ’Europæisk Offentligt Rum’. Jeg har samlet materiale og erfaringer ind lige siden jeg startede som medlem af Parlamentet, og jeg tør godt love en omfattende række forslag indenfor 5-6 hovedområder, strækkende sig fra politik over medier til EU-bureaukratiet selv.

Jeg glæder mig...!