ARTIKLER


Indskudsgarantier er ikke et EU-anliggende

Folketingets Europaudvalg vurderer, at EU-forslag om bankgarantier over grænserne er i strid med nærhedsprincippet. Hvis flere parlamenter bakker op om den holdning kan forslaget komme under pres.
Af Rasmus Nørlem Sørensen
18. oktober 2010

EU stillede i juli forslag om en indskudsgaranti, der skal sikre at bankkunder kan få deres indehavende udbetalt selvom banken skulle gå konkurs. Forslaget skal især sikre kunder, der har penge i banker i andre lande.

Europaudvalgets arbejde med forslaget er endt med en vurdering der ligger på linie med svenskernes. En EU-indskudsgaranti er i strid med nærhedsprincippet.

Det afgørende i forhold til det såkaldte "nærhedstjek" er om det er muligt at finde en velfungerende løsning på nationalt eller lokalt plan - eller om en EU-regulering rent faktisk er påkrævet.

Indtil videre er den svenske Riksdag og det danske Folketing de eneste nationale parlamenter, der har gjort indsigelse mod forslaget. Som omtalt i NOTAT's artikel Svensk nej til bankgarantier over grænserne, skal en tredjedel af medlemslandenes nationale parlamenter være enige om at et forslag er i strid med nærhedsprincippet - før det får nogen effekt.

Læs forslaget om indskudsgarantier

Læs Europaudvalgets vurdering