ARTIKLER


Kinesisk journalist udelukket fra pressekonference i Bruxelles

En kritisk holdning til Kina gjorde ham mistænkelig
Af Luise Hemmer Pihl
30. november 2010

Den kinesiske journalist Lixin Yang blev slemt overrasket, da kan blev afvist ved indgangen til EU-ministerrådets bygning, Justus Lipsius, forsætter EUObserver.com.

Lixin Yang arbejder for det regeringskritiske The Epoch Times og New Tang Dynasty Television, der har forbindelse til den undertrykte Falun Gong-bevægelse. Han var fuldt akkrediteret og blev derfor meget overrasket, da han to gange om eftermiddagen den 6. oktober ville gennem sikkerhedskontrollen.

Da han og tre kolleger for anden gang blev afvist til trods for, at kolleger fra Associated Press og Reuters forsøgte at hjælpe ham, blev der tilkaldt en overordnet sikkerhedsvagt, som gav ham lov til at komme ind. På et spørgsmål om grunden til, at han var blevet afvist, fik Lixin Yang at vide, at det var sket af sikkerhedsgrunde.

Halvanden time senere blev det meddelt, at den pressekonference om samarbejde mellem EU og Kina, som var planlagt til at skulle finde sted efter topmødet, og som Lixin Yang havde ønsket at overvære, var blevet aflyst.

»Jeg blev overrasket over, at sådan noget kunne ske i EU-ministerrådets bygning, og over, at de ansatte ikke ville indrømme det. Det betyder, at autoritære regeringer kan udøve censur i EU. Hvad kommer det mon til at betyde for den 'strategiske forbindelse' mellem EU og Kina,« spørger en overrasket Lixin Yang.

Senere har the International Press Association (API), en forening af Bruxelles-journalister, fundet ud af, at Lixin Yang og hans kolleger oprindelig var blevet afvist, fordi Kina mente, at de udgjorde en sikkerhedsrisiko. Ydermere fandt API ud af, at det var Kina, der havde aflyst pressekonferencen, da de fire journalister havde fået lov af komme indenfor.

Episoden blev taget op af API under den faste fredagspressekonference den 8. oktober. Kommissionens embedsmænd bad om, at alle kameraer blev slukket, og bekræftede derpå APIs oplysninger om forløbet og indrømmede, at hele historien var »pinlig« for EU.

(Læs mere: http://euobserver.com/?aid=31007 )