ARTIKLER


Parlamentet bekæmper Connie Hedegaard

Med et flertal på 465 mod 159 vedtog EU-parlamentet den 22. november, at medlemslandene må støtte deres kulindustri indtil 2018 i stedet for 2014.
Af Sven Skovmand
29. november 2010

 

Parlamentet er kun rådgivende i denne sag, men det store flertal er alligevel ubehageligt for klimakommissær Connie Hedegaard, der i juli fik et flertal i Kommissionen til at gå ind for, at Tyskland og Spanien skal indstille deres støtte til landenes kulminer i 2014 - en beslutning, der især mødte stærk modstand i Tyskland.

De tyske kulminer har reelt meget lidt betydning. Hvor minerne i de deres storhedstid beskæftigede omkring 500.000 mand, arbejder nu kun omkring 20.000 i dem. Samtidig giver de et stort underskud, så det vil være en økonomisk fordel for Tyskland at lukke dem.

Men minearbejderne og deres organisation har betydning i den store tyske delstat Nordrhein-Westfalen. Derfor går både den tyske kansler Angela Merkel og den tyske kommissær Günther Oettinger ind for, at støtten skal forlænges til 2018. Og med Parlamentets afstemning i ryggen vil han formentlig kræve, at der holdes en ny afstemning i Kommissionen om de tyske kul.

Også på et andet punkt giver Oettinger problemer for Connie Hedegaard. Han er således en ivrig modstander af, at EU skal formindske sine udledninger af CO2 med 30 procent, som Connie Hedegaard går ind for. Han mener, at 20 procent vil være nok.