ARTIKLER


Stor arbejdsløshed i Estland

Estland har en god økonomi, men arbejdsløsheden er høj – især blandt de unge
Af Sven Skovmand
30. november 2010

Estland er efter EU's opfattelse en duksedreng, fordi landet har en lav offentlig gæld og har et budgetunderskud, der er langt mindre end de 3 procent, som ifølge EU er grænsen for, hvad et land kan tillade sig. Derfor har landet fået lov til at gå ind i Euro-samarbejdet fra 1. januar 2011.

Men succesen er ikke uden problemer, oplyser EUobserver.com den 23. august 2010. Ifølge den internationale arbejdsorganisation ILO har landet en arbejdsløshed på næsten 20 procent, hvad der stort set svarer til arbejdsløsheden i Spanien.

Og de arbejdsløse har det ikke nemt. Det gælder især dem, der ikke har haft beskæftigelse tidligere. De får kun cirka 500 kroner om måneden – og kun i 270 dage.

Især de unge er hårdt ramt. Ifølge EU's statistiske kontor, Eurostat, var 39,8 procent af dem arbejdsløse i første kvartal af 2010 – et dobbelt så højt tal som i resten af Europa.

Også det store russiske mindretal – knap 30 procent af befolkningen – er hårdt ramt, fordi de har svært ved at lære det estiske sprog og derfor har svært ved at konkurrere med esterne.