ARTIKLER


Tidligere kommissær ind i lobbyarbejde

Den tyske tidligere kommissær Günter Verheugen bider hovedet f al skam og vil nu tjene penge som lobbyist
Af Sven Skovmand
28. november 2010

Den tyske politiker Günter Verheugen har ti års erfaring i EU, hvor han først var kommissær for udvidelsen af EU og dernæst kommissær for industri. Og denne erfaring forstår han nu at udnytte.

Ifølge Honor Mahony fra EUobserver.com har Verheugen i april 2010 – to måneder efter sin fratræden som kommissær – fået oprettet firmaet »The European Experience Company«.

På firmaets hjemmeside står der, at det ikke vil indgå i nogen form for lobbyvirksomhed. Men samtidig siger det, at det vil holde seminarer med eksperter fra EU-institutioner, ligesom det tilbyder »analytiske baggrundspapirer og anbefalinger med hensyn til EU's politik«.

Erik Wesselius fra Corporate Europe Observatory er da også yderst skeptisk over for Verheugens virksomhed. Han finder det betænkeligt, at en tidligere kommissær på denne måde tilbyder lobby-hjælp til firmaer.

Problemet er, at Kommissionens regler ikke forbyder tidligere kommissærer at gå ind i prvat erhvervsvirksomhed. Deres poster skal blot godkendes af en etisk komité, som efter Wesselius's opfattelse ikke fortolker »interessekonflikter« særligt vidtgående. Wesselius mener, at kommissærerne i de første to år efter deres fratræden skal have forbud mod at tage poster i det private erhvervsliv.