ARTIKLER


Ukraine tur-retur

Antallet af flygtninge, der forsøger at krydse grænsen mellem Ukraine og EU er faldet brat. Det skyldes dårlig behandling i Ukraine, mener menneskerettighedsorganisation.
Af Michael B. Lauritsen
28. december 2010

Spørger man EU's grænseagentur Frontex, skyldes dykket i indvandrere til EU østfra den økonomiske krise i EU, og dermed svindende jobmuligheder, samt en mere effektiv grænsekontrol. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch peger på andre – og for EU mere problematiske – årsager.

Human Rights Watch anerkender, at den strammere grænsekontrol har mindsket antallet af grænsekrydsere, men argumentet baseret på økonomisk incitament er for letkøbt, mener organisationen. De talrige afghanere, somaliere og irakere, som Human Rights Watch har interviewet i Ukraine, har ikke haft indtjening som primær årsag til at flygte, men derimod dyb nød.

Ifølge Simone Troller fra Human Rights Watch er de dårlige vilkår, der venter flygtningene i Ukraine, en helt afgørende årsag til, at de vælger andre ruter. Og et ophold her kan være svært at komme udenom p.g.a. en tilbagesendelsesaftale mellem EU og Ukraine.

Aftalen betyder, at EU sender alle flygtninge, der har været i Ukraine før ankomsten i EU, tilbage til Ukraine. Selvom FN's Flygtningehøjkommissariat betegner Ukraine som usikkert for flygtninge i den seneste rapport om landet fra 2007, lod EU i januar 2010 aftalen med Ukraine træde ind i den endelige fase. u

Simone Troller er forfatter til en rapport fra Human Rights Watch om bl.a. forholdene i Ukraines flygtningelejre, der bliver offentliggjort på deres hjemmeside (www.hrw.org) den 16. december.