ARTIKLER


Værste lobbyist på valg

Hvem er den værste EU-lobbyist? Afstemningerne om priserne i kategorierne klimakrise og finanskrise er netop begyndt.
Af Kenneth Haar
19. oktober 2010

"Uden for offentlighedens søgelys strejfer tusinder af erhvervslivets lobbyister rundt i korridorerne i Bruxelles. Mange tøver ikke med at bruge ufine metoder, såsom at udgive sig for at være bekymrede miljøaktivister, at bruge skræmmekampagner for at presse EU til passivitet, eller ved at sikre sig privilegeret adgang til beslutningstagerne."

Sådan inviterer fire organisationer til årets udgave af "Værste lobbyist 2010" (Worst Lobby Awards 2010) i en indbydelse til at afgive sine stemme:

"Hvis deres metoder gør dig bekymret, så frygt ikke. Der er hjælp på vej, og du kan blive en del af løsningen," skriver arrangørerne. I tiden frem til den 25. november kan alle, der besøger hjemmesiden www.worstlobby.eu nemlig sætte kryds ved den lobbyist, de mener er den værste.

Seks nominerede

Der er seks nominerede, fordelt ligeligt på to kategorier; klimalobbyister og finanslobbyister.

Blandt klimalobbyister finder man bl.a. arbejdsgiversammenslutningen Business Europe, som tidligere på året forsøgte at begrænse EU's klimaambitioner i en storstilet lobbykampagne. Blandt deres konkurrenter er det tyske energiselskab RWE, der har udmærket sig ved en grøn profil i medierne, men en "kulsort" praksis.

På finansområdet er bl.a. den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs nomineret, berømt for sin rolle i både finanskrise, fødevarekrise og eurokrise, ligesom hedgefondenes og kapitalfondenes lobbyorganisationer er indstillet til prisen.

Dansk islæt

Sidstnævnte har et lille dansk islæt, som dog ikke fremgår af begrundelsen for nominering. Lobbyorganisationen for kapitalfonde, EVCA, er bl.a. indstillet for at organisere hvad der lignede en harmdirrende skriftlig protest fra hundredevis af små- og mellemstore virksomheder. De advarede mod at indføre strammere regler for fondene. Med tiden viste det sig, at de pågældende virksomheder var ejet af fondene selv. Med andre ord var det i virkeligheden fonde, der advarede mod regler for fonde, men forklædt som små virksomheder. Blandt de "små- og mellemstore virksomheder" var 11 danske, herunder landet største teleselskab, TDC.

Traditionsrig pris

Det er femte gang prisen for "værste lobbyist" uddeles, første gang var i 2005.

De fire organisatoner bag årets pris er Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl (Tyskland), og SpinWatch (Storbritannien).

Vinderne i de to kategorier udråbes en af de første dage i december.