ARTIKLER


Barroso: Vi vil have EU-skat på spekulation

EU-Kommissionens formand varsler et lovforslag på en europæisk finansskat og vil tage sagen op i G20-regi.
Af Rasmus Nørlem Sørensen
1. september 2011

"Forud for topmødet i Cannes, vil vi fremsætte et forslag til en europæisk skat på finansielle transaktioner, og vi har også forpligtet os på at undersøge mulighederne på G20-niveau." sagde José Barroso på et pressemøde den 31. august.

Forslaget bliver fremsat efter pres fra både den tyske kansler Angela Merkel og den franske Præsident Nicolas Sarkozy, der begge har brug for at vise over for deres befolkninger, at banker og finansinstitutioner også vil blive holdt ansvarlige for at trække Europa ud af den økonomiske krise.

Forslaget om en skat på finansielle transaktioner har ved flere lejligheder været fremført af Kommissæren for det indre marked, Michael Barnier. Et væsentligt argument fra hans side har været, at en beskatning vil begrænse den skadelige spekulation i blandt andet derivater. Men noget af det, der har været med til at drive sagen frem er, at beskatningen vil give EU en indtægt:

"Indkomsten fra denne skat på finansielle transaktioner ville kunne hjælpe med at finansiere EU's nye flerårige finansielle perspektiver, som er indrettet på at sikre investeringer i vækst og jobskabelse i hele unionen", forklarede Barroso på sit pressemøde om EU's finanspolitiske dagsorden.

Se videoen fra pressemødet på Kommissionens hjemmeside

NOTAT udkom før sommeren med et tema, der behandler finansskat. Læs Er en skat svaret på finanskriserne?