ARTIKLER


Finansbeslutninger overladt til EU

Det var ikke meningen. Men seks lovforslag, som vedrører kerneområder i dansk økonomi, er gået udenom Folketingets finansudvalg. Årsag: De bliver afgjort i EU.
Af Staffan Dahllöf
13. september 2011

ØKONOMISK STYRING. Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg kender godt de forslag, som på EU-dansk kaldes for Lovpakke om økonomisk styring, og som også kaldes "sixpacken" fordi den består af seks forskellige forslag.

Der er tale om seks forslag med det mål at stramme op på reglerne for den økonomiske politik i de lande som bruger euroen, og at øge den centrale styring af alle EU-landes økonomier.

Forslagene motiveres med et ønske om at forhindre fremtidige kriser som dem, der nu plager blandt andre Grækenland, Irland og Portugal.

Europaudvalget har diskuteret forslagene siden de blev lagt på bordet i september sidste år. I oktober 2010 fik finansminister Claus Hjort Frederiksen et foreløbigt forhandlingsmandat til at gå videre med forslagene. Mandatet blev givet af alle Folketingets partier minus Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

På sidelinien
Men Finansudvalget, som behandler de mest centrale dele af dansk økonomi, herunder den årlige finanslov, har stået på sidelinjen, når det gælder EU-styring af dansk økonomi.

»Det har ikke været til behandling her, det er noget, som er overladt til Europaudvalget«, oplyser Finansudvalgets sekretariatschef Peter Bohlbro.

Det var ellers ikke helt sådan, det var tænkt. Lovpakken om økonomisk styring var et af ti EU-emner som Folketinget skulle holde et særligt øje med, blandt andet ved hjælp af fagudvalgene. Det fremgår af en beslutning, som Europaudvalget tog i januar i år.

"Ikke valgt på EU"
Europaudvalgets formand Anne-Marie Meldgaard (S) mener, at EU-lovpakken om medlemslandenes finanspolitik alligevel er blevet diskuteret i en bredere kreds:

»Vi har haft folk med fra finansudvalget i de diskussioner vi havde i efteråret,« siger hun, og henviser til at blandt andre finansudvalgets formand Kristian Thulesen Dahl (DF) deltog i Europaudvalgets møder i efteråret 2010.

Anne-Marie Meldgaard mener selv, det er paradoksalt, at EU-politik fylder så lidt i den danske debat, samtidig med, at EU får en større og større indflydelse på den danske økonomi.

»Den påstand er jeg fuldstændig enig i, men jeg har aldrig mødt et medlem af Folketinget, som er blevet valgt på sine EU-holdninger,« siger hun.

NOTAT har uden held forsøgt at få Kristian Thulesen Dahl (DF) i tale for at få hans vurdering af forløbet.

Peter Skaarup, næstformand i DF, som har forhandlet med regeringen om den danske 2020-plan, er ikke selv bekendt med behandlingen af EU-pakken, men kalder behandlingen af EU-sager i Folketinget for utilfredsstillende.

»Det er meget barokt, at når vi diskuterer vores egen økonomi, drøfter vi alt meget nøje, men ikke når forslagene kommer fra EU. Det vil vi absolut rejse i den kommende valgkamp,« siger han.

Underligt
Frank Aaen, finanspolitisk ordfører for Enhedslisten kan ikke huske, at Finansudvalget har fået nogen redegørelse for, hvordan forhandlingerne om EU-lovpakken går.

Er det ikke lidt underligt når der er tale om så centrale spørgsmål for landets finanspolitik?

»Det kan man roligt sige,« svarer Frank Aaen.

 

Artiklen er bragt i NOTAT - TEMA: Valgkamp om EU