ARTIKLER


Medlemmer af Parlamentet afsløret for bestikkelse

I en artikel over to sider afslører det engelske blad »Sunday Times«, at to af dets medarbejdere mod betaling har kunnet få tre medlemmer af EU-Parlamentet til at fremsætte ændringsforslag til love, der skulle behandles af Parlamentet.
Af Sven Skovmand
25. marts 2011

11 andre medlemmer tilkendegav interesse i at arbejde for de to journalister, men trak sig tilbage, da de fik mistanke til dem.

De tre medlemmer, der bed på krogen, var den tidligere rumænske vicestatsminister Adrian Severin, den tidligere østrigske indenrigsminister Ernst Strasser,og den tidligere slovenske udenrigsminister Zoran Thaler. De sagde ja til at hjælpe et russisk firma, der ønskede at slippe for nogle afgifter. Afsløringen har fået de to af dem til at forlade Parlamentet, mens Adrian Severin er udstødt af sin gruppe.

Olivier Hoedeman, der arbejder for organisationen Corporate Europe Observatory, oplyser til Sunday Times, at det er helt almindeligt, at lobbyister får fremsat ændringsforslag til love, de ikke bryder sig om. Til et lovforslag om investeringsforeninger i 2010 fik lobbyisterne behandlet over tusind ændringsforslag.

Sunday Times gør i en leder opmærksom på, at der i 1990'erne blev gjort en stor indsats for at bekæmpe korruption i det britiske parlament, og opfordrer parlamentet til at gøre en tilsvarende indsats.

»Man har givet EU-Parlamentet lov til at arbejde med alt for lidt kontrol. Vores undersøgelse viser, at Parlamentet har hårdt brug for at rydde op og skabe en praksis, der kan gøre en ende på denne korruption«, skriver bladet.