ARTIKLER


Talkrig: Hvor meget bestemmer EU?

Forskere og politikere er rygende uenige om, hvor stor en del af dansk lov, EU dikterer. Eksperternes domme spænder helt fra 9 til over 80 procent. Og kan et procenttal bruges til noget som helst? NOTAT har undersøgt talkrigen.
Af Andreas Marckmann Andreassen
28. september 2011

»Messerschmidt fortæller i sin film, at 80 procent af den lovgivning, der bliver vedtaget i Folketinget, stammer fra EU. Det rimer meget dårligt med, at Danmark har bevaret sin selvstændighed på alle væsentlige områder,« siger værten spørgende.

Scenen er sat i DR2's studie. Ellen Trane Nørby (V) svarer prompte.

»Det er en af de myter, faktisk decideret falske påstande, som meget ofte florerer i EU-debatten. Derfor har vi også spurgt i Folketinget, hvor meget af den danske lovgivning, der reelt bliver påvirket fra EU. Og der er blevet lavet en samlet opgørelse nu for de sidste ti år som viser, at det kun er 11,25 procent,« svarer hun.

Over for hende står Morten Messerschmidt (DF). Han har lige haft debut som filminstruktør med den EU-kritiske kortfilm "Det europæiske bedrag".

Han ryster på hovedet. Det tal anerkender han overhovedet ikke. Forvirringen er total.

Det sker desværre tit i debatten om, hvor meget magt, EU-institutionerne rent faktisk har over danske forhold. NOTAT har taget et kritisk kig på procenterne, og tallene er lige så forskellige som de eksperter, der finder frem til dem. Faktisk svinger tallet fra 9 til 84 procent.

Lad os starte med Justitsministeriets tal fra i år, som Ellen Trane Nørby henviste til i tv-debatten. Blev Messerschmidt sat på plads? Ja, hvis man tror tallene. De stammer fra et spørgsmål i Folketingets Europaudvalg, som ministeriet skulle svare på.

Der spørges til "antallet af vedtagne love (...) som følge af direkte eller indirekte EU-regulering (direktiver, forordninger mm.)".

Juristerne i Justitsministeriet er nået frem til et gennemsnit på 11,25 procent. Tallene er også udregnet pr. ministerium. Her kan man se, at EU har haft mest indflydelse i Klima- og Energiministeriet med 37,5 procent, imens indflydelsen har været 0 i Statsministeriet og Kirkeministeriet. Også på miljø, videnskab og økonomi har EU haft stor indflydelse, imens Finansministeriet lander på 3,23 procent.

Det objektive svar
Men hvordan har Justitsministeriet fundet frem til tallene?

De har samlet alle love, hvor det står klart og tydeligt, at loven følger af regler vedtaget i Bruxelles - love med en såkaldt "EU-implementeringsnote". Det gælder for eksempel, når Danmark indfører strammere miljøregler for at overholde et nyt EU-direktiv.

Justitsministeriet har ikke talt bekendtgørelser med. Det er regler, der udmønter danske love. Hvis de var med, ville tallet være 19 procent, oplyser Nina Holst-Christensen, der er kommitteret i EU-ret i ministeriet.

»Vi har valgt at gøre det, som vi har gjort det, fordi det giver det mest objektive svar. Det andet er en vurderingssag fra lov til lov, og det bliver meget subjektivt,« siger Nina Holst-Christensen.

Ministeriet har heller ikke forsøgt at regne ud, hvor stor en del af danske love, der er påvirket af EU på forhånd - fordi embedsmænd skriver regler ind i loven, de ved er på vej fra Bruxelles.

»Hvis man skal se på hver enkelt lov, paragraf for paragraf, for at se, om der er en indirekte EU-retlig baggrund for den, så skal man undersøge selve tanken bag dem. Det har vi ikke gjort, for så stor en afdeling er vi ikke. Det ville være et større forskningsprojekt,« siger Nina Holst-Christensen.

Den 1. september udkom NOTAT med et tema om, hvor meget EU bestemmer. Vi har valgt at udgive artiklen om, hvor meget EU bestemmer i den danske lovgivning i en artikelrække her på notat.dk. Næste artikel i rækken handler om eksperteners uenighed.

Læs mere om NOTAT - Hvor meget bestemmer EU?

Oplysningsforbundet DEO afholder i aften et debatmøde om emnet. Se mere på www.deo.dk