ARTIKLER


Barroso gøder jorden for en traktatændring

EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso talte på et nyligt seminar for topjurister varmt for øget europæisk integration. Det vil kræve »større lovmæssig harmonisering«, sagde han.
Af Thomas Wilhelm Fonfara
6. september 2012

»Krisen har gjort det klart, at vi ikke kun skal fuldende den økonomiske og monetære union, men også forfølge større økonomisk integration og dybere politisk og demokratisk forening med passende mekanismer for ansvarlighed«.

Sådan lød det fra EU's jura-uddannede kommissionsformand Barroso til Yale's årlige Global Constitutionalism Seminar 1. september i Haag - et forum, hvor nogle af verdens fremmeste jurister mødes for at diskutere tidens vigtigste, juridiske emner, ifølge en pressemeddelelse fra Kommissionen.

En styrket enhed
Barrosso langede på seminaret ud efter de medlemsstater, som ikke har overholdt de fælles forpligtelser, og dermed undermineret unionens troværdighed.

Han sagde, at »vi har brug for større enhed og sammenhæng mellem vore politikker, såvel som større lovmæssig harmonisering« og tilføjede, at »vi er nødt til, at konsolidere en transnational orden, der gennem delt suverænitet garanterer vore borgeres beskyttelse«.

Integration er demokrati
Barrosso talte varmt for øget integration og flere effektive værktøjer til håndtering af fremtiden.

Samtidig satte han lighedstegn mellem integration og demokrati. Dette får det uafhængige medium Europolitics til at konkludere, at Barroso ønsker »en øget rolle for Det Europæiske Parlament og nationale parlamenter, samt en tættere koordinering af nationale social-, arbejds- og skattepolitiker«.

Barrossos udtalelser opfattes af Europolitics som et forsøg på at »bevare hans institutions initiativret og stjæle noget af rampelyset« fra de andre, der i juni blev pålagt at komme med forslag til reform af EU samarbejdet.

Det drejer sig om Det Europæiske Råds formand Herman Van Rompuy, formanden for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi og Eurogruppens formand Jean-Claude Juncker.

»Den nuværende krise har vist os begrænsningerne ved de enkelte landes handlinger. Europa og principperne i traktaten må fornyes. Vi har brug for mere integration, og den logiske konsekvens af mere integration, er mere demokrati« sagde Barrosso.