ARTIKLER


Ødelæggende EU krav om biobrændstoffer

EU's krav om 10 procent bioenergi skader miljøet, siger rapport
Af Sven Skovmand
20. juli 2012

EU's krav om 10 procent bioenergi i bilernes tanke fra 2020 kan være ødelæggende for miljøet, skriver Jyllands-Posten 19.3.2012 i artikelen »Skadelig grøn energi«.

»Det kan udvikle sig til en miljømæssig katastrofe, at der i løbet af få år skal være 10 procent grøn energi i tanken på alle biler i EU.« Citatet stammer ifølge avisen fra en rapport, der på opfordring af Kommissionen er udarbejdet af International Food Policy Research Institute, IFPRI.

Rapporten siger, at en opfyldelse af Kommissionens krav vil kræve landområder, der svarer til knap 20.000 kvadratkilometer, hvad der betyder, at skove og savanner skal pløjes op. Det vil medføre et ekstra CO2-udslip på 495 millioner tons. I værste fald kan brugen af biodiesel føre til, at udslippet af CO2 bliver større end ved brug af benzin eller diesel.

Rapporten siger dog, at problemet er særlig stort ved brug af sojabønner eller palmeolie. Hvis man i stedet bruger majs eller hvede, får man nemlig et restprodukt, der er brugbart som foder. Det gør problemet mindre.