ARTIKLER


Er Draghi banklobbyist?

Formanden for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi er også medlem af en banklobby-organisation. Det har sat skub i en international mediedebat om, hvorvidt der er tale om en interessekonflikt.
Af Ida Zidore
15. august 2012

Der har været langt mellem snapsene, når det kommer til de danske mediers dækning af Mario Draghis påståede sidebeskæftigelse som lobbyist.

Fadæsen har ellers inden for de seneste par uger trukket adskillige overskrifter i førende, internationale medier som Spiegel, Bloomberg og Washington Post. Ikke mindst efter at EU's ombudsmand, Nikiforos Diamandouros, har anmodet om at få undersøgt sagen.

Ombudsmanden har nemlig modtaget en klage fra vagthunden Corporate Europe Observatory, der mener, at Draghi bør gå af som formand for Den Europæiske Centralbank (ECB) som følge af en interessekonflikt.

Det duer da ikke
Det er Draghis medlemsskab af banklobby-organisationen G30 ("Group of Thirty"), der får CEO til at anklage ECB-formanden for at være i interessekonflikt.

Draghi har, siden han var ansat i den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, løbende deltaget i G30-møder.

Men han burde have meldt sig ud, da han sidste år tiltrådte som formand for ECB, mener Corporate Europe Observatory (CEO).

"Selvfølgelig duer det ikke, at den øverste chef for Den Europæiske Centralbank er med i sådan en gruppe. Han skal varetage offentlighedens interesser, ikke bankernes", udtaler danskeren Kenneth Haar fra CEO til notat.dk.

Det er også spørgsmålet om uredeligheden i Draghis medlemskab af G30, der har fået EU's ombudsmand til at sende en skriftlig henvendelse til ECB med en række spørgsmål, der skal besvares inden 30. oktober.

G30 er investeringsbankernes forlængede arm
G30 har til formål at påvirke de øverste beslutninger i finanssektoren, og blandt gruppens medlemmer er ledende bankfolk og økonomer.

Det drejer sig blandt andre om højtstående repræsentanter for investeringsbanker som Goldman Sachs, Morgan Stanley og JP Morgan Chase International samt tidligere og nuværende chefer for centralbankerne.

"Gennem tiden har G30 optrådt flere gange som de store investeringsbankers forlængede arm. De var med til at bane vejen for et ureguleret og vildtvoksende marked for komplekse værdipapirer, og de har et medansvar for de svage regulering af banker internationalt", mener Kenneth Haar.

Et symptom
Det overrasker ham nu ikke, at Draghi har haft svært ved at skille fårene fra bukkene:

"I EU er det næsten et knæsat princip, at hvad der er godt for finanssektoren, er godt for samfundet. Og når der skal laves politik, inviteres banker og investeringsfonde rutinemæssigt ind i processen som eksperter og rådgivere", siger han.

"Draghi's medlemskab af G30 er et symptom på den mentalitet. En mentalitet, vi er nødt til at få bugt med".