ARTIKLER


EU-borgere: Rent vand skal ikke være en handelsvare

EU skal anerkende, at rent vand og sanitet er en menneskeret. Derfor blæser det europæiske borgerinitiativ, Right2Water, til kamp for at gøre vand til en offentlig ydelse og ikke en handelsvare.
Af Therese Lihn Thomsen
11. september 2012

Kampagnen, Right2Water, er et europæisk borgerinitiativ, der med sloganet 'Vand er et offentlig gode, ikke en råvare' vil have gratis adgang til rent vand og sanitet for alle EU's borgere.

Bag kampagnen står de offentlige ansattes europæiske brancheforening, EPSU, samt fagforeninger og forbund fra en række af EU-landene, herhjemme støttet af blandt andre FOA.

Right2Water anslår, at omkring 2 millioner mennesker i Europa lever uden rent drikkevand og under mangelfulde sanitære forhold.

Stop liberaliseringen
Borgerinitiativet vil med EU-lovgivning sikre, at alle medlemsstaterne forpligter sig på tilstrækkelig adgang til vand og sanitet. Retten til vand er, understreger Right2Water, en menneskeret.

Derfor kræver kampagnen, at der skal dæmmes op for liberaliseringen af vandforsyningerne, for at undgå at vand bliver en handelsvare.

Ved at gøre vand til en offentlig ydelse, kan man sikre, at sanitære forhold og rent drikkevand er økonomisk overkommeligt og tilgængeligt for alle.

Borgerindflydelse
Right2Water-kampagnen er et af de første godkendte og igangsatte borgerinitiativer, hvor EU's borgere har mulighed for at få indflydelse på lovgivningen i EU - en mulighed, EU-borgerne har kunnet benytte sig af siden 1. april i år.

I alt skal 1 million underskrifter indsamles fra minimum 7 af de 27 medlemslande inden fristen udløber i begyndelsen af maj 2013.