ARTIKLER


Europæisk social pagt lanceret

Europæisk LO (ETUC) arbejder for en fælles europæisk social pagt, der skal supplere Finanspagten og sætte solidaritet og samarbejde øverst på dagsordenen.
Af Tanja B. Itenov
18. juni 2012

Før det kommende EU-topmøde i slutningen af juni vil det europæiske LO indkalde centrale parter i EU til trepartsforhandlinger på europæisk plan. Det oplyser en kilde i europæisk LO til Notat.

På mødet vil man fremlægge et udkast til en social pagt, der skal genopbygge tilliden til det europæiske projekt og "genopbygge den unikke sociale model", EU er funderet på.

En talsmand fra ETUC mener, at der er en reel fare for, at Finanspagtens konsekvenser i form af nedskæringer og arbejdsløshed kan føre til, at lønmodtagernes tillid til EU smuldrer.

Finanskrisen og den nuværende sparekurs har ført millioner af europæere ud i fattigdom og arbejdsløshed.

ETUC's sociale pagt skal sikre kollektive overenskomster
"I stedet for at genopbygge og understøtte det fundament, EU er bygget på, har man via massive nedskæringer givet næring til nationalisme, racisme og fremmedhad", konkluderer papiret fra ETUC og opfordrer til en fælles europæisk social pagt, som skal supplere Finanspagten og gøre den "retfærdig og bæredygtig".

Talsmanden for ETUC understreger, at den sociale pagt først og fremmest handler om at sikre basale rettigheder for de europæiske lønmodtagere.

Man vægter meget højt, at kollektive overenskomstforhandlinger og social dialog ikke bliver undermineret af Finanspagtens fastlåste økonomiske politik.

Arbejdskraftens fri bevægelighed inden for EU skal sikres, men det skal være på et fair grundlag, der sætter en effektiv stopper for løndumping og spekulation i omgåelse af skatteregler.

EU's "unikke sociale model"
ETUC slutter med at udtrykke bekymring for, at EU er ved at vende ryggen til "den unikke sociale model, der blev dannet for at føre de europæiske borgere fra efterkrigstidens økonomisk krise til velstand" og sender "en kraftig appel til arbejdsgivere, EU-institutioner og nationale regeringer i Europa om at indgå en debatten om en social pagt med fokus på solidaritet og samarbejde".

Der er 3 danske medlemsorganisationer af den europæiske faglige sammenslutning (ETUC) er FTF, AC og LO.


Læs resolution fra European Trade Union Confedaration (ETUC)