ARTIKLER


Græsk regering rystet af korruptionsskandale

Det er kommet frem, at det græske regeringsparti PASOK igennem næsten to år har hemmeligholdt en liste med navnene på prominente skatteunddragere. Endnu et dyk i troværdigheden for græske politikere.
Af Jonas Madsen
16. oktober 2012

Den græske regering er endt i en yderst ømfindtlig sag. En liste med navnene på næsten 2000 højtstående personer i det græske samfund, som har snydt i skat - politikere, journalister, nyhedsoplæsere med videre - er nået op til overfladen.

Det rapporterer den græske avis Athens News.

De 2000 personer tilsammen overført over 11 milliarder kroner til schweiziske banker, hvorved de har undgået at betale skat.

Listen har været græske politikere i hånde i næsten to år, uden at nogle af disse har alarmeret offentligheden og den specielle Enhed for Finansiel og Økonomisk Kriminalitet (SDOE).

Især det næststørste parti i koalitionsregeringen, PASOK, er kommet i modvind. Partiets formand, Evangelos Venizelos, er den sidste der har haft listen.

Venizelos afleverede 3. oktober angiveligt den USB-nøgle, hvorpå listen lå, til den græske premierminister Antonis Samaras.

Inden da tog han en kopi af listen, som han beholdt i et år uden at fortælle om dens eksistens.

SDOE chefer på anklagebænken
Men også to tidligere chefer for den specielle Enhed for Finansiel og Økonomisk Kriminalitet (SDOE), Yiannis Kapeleris og Yiannis Diotis, er mistænkt i sagen.

De skal afhøres i denne uge af en kommission nedsat til at undersøge sagen, skriver avisen Kathimerini.

Begge er mistænkt for ikke at reagere på deres kendskab til listen og starte en efterforskning på den baggrund.

Det gør sagen yderligere speget, da SDOE er til for at netop bekæmpe korruption og den megen skattesnyd i landet.

Men det at fokus i øjeblikket ligger på de to SDOE chefer, skal ikke forstås som at politikerne kan hoppe af krogen. Det siger kilder tæt på kommissionen til Kathimerini.

Regeringen vakler
Afsløringerne kommer på et skæbnesvangert tidspunkt for regeringen, der i oktober skal vedtage yderligere besparelser for op mod 11,5 milliarder euro. Besparelser, der er et krav (fra EU eller hvad?) for at Grækenland kan modtage endnu en hjælpepakke i november.

Et parlamentsmedlem har ifølge Athens News forladt PASOK, da han ikke kunne stå inde for at man presser befolkningen med nedskæringer men lader "de store fisk" svømme.

Der lyder også kritiske røster fra koalitionsregeringens tredje parti, Demokratisk Venstre, der er kritisk overfor PASOK's rolle i sagen. Det kan sætte det i forvejen hårdt prøvede regeringssamarbejde ud af spil.