ARTIKLER


ISLANDS EU-FORHANDLINGER PRESSER REGERINGENS SAMMENHOLD

To islandske ministre har foreslået, at landets EU-ansøgning stilles i bero eller trækkes tilbage, men det afviser udenrigsminister Össur Skarphédisson. Nyhedsportal dementerer tale om regeringskrise.
Af Staffan Dahllöf
15. august 2012

Islands mindretalsregering, der er sat sammen af Socialdemokrater og partiet Grøn Venstre, knager i fugerne som følge af euro-krisen.

Undervisningsminister Katrín Jakobsdottír og miljøminister Svandís Svavarsdottír, begge fra Grøn Venstre, mener, at euro-krisen har skabt usikkerhed i en sådan grad, at Islands forhandlinger om EU-medlemskab må genovervejes.

Men det afviser den socialdemokratiske udenrigsminister Össur Skarphedinsson, der er ansvarlig for forhandlingerne.

»Forhandlingerne er en del af regeringsgrundlaget. Hvis det skal ændres, må vi genoverveje hele situationen,« sagde han til radio- og TV-stationen RUV i sidste uge.

I følge netportalen Visir.is er ingen af de to partier parate til at afbryde regeringssamarbejdet, ikke mindst fordi de står lavt i opinionsmålinger.

Suverænitet og grundlov
Islands forhandlinger om EU-medlemskab blev indledt i 2010. Af 35 forhandlingsområder, kaldt kapitler, er foreløbigt ti "lukkede", det vil sige afsluttede og klare til at indgå i en endelig aftale.

På to meget følsomme områder - fiskeri og fri kapitalbevægelser - er forhandlingerne ikke startet endnu. Her ventes Island at stille visse krav til selvstændighed i forhold til EU ved tilfælde af medlemskab.

EU's nye tiltag om finanskontrol, herunder et nyt banktilsyn, kan også give problemer i forhold til Islands grundlov.

I følge en rapport publiceret i april i år bliver Island nødt til at lave om på grundloven med hensyn til finanskontrol - alene på grund af det gældende EØS-aftale (Europæiske Økonomisk Samarbejdsområde).

Aftalen giver Island, Norge og Lichtenstein adgang til EU's indre marked, men stiller det krav, at de tre lande skal følge EU's lovgivning på området.

Flest modstandere
En meningsmåling foretaget af Islands Universitet i april i år viser, at 54 procent af de adspurgte var modstandere af EU-medlemskab, 28 procent tilhængere og 19 procent usikre.

I følge det gældende regeringsgrundlag skal islændingene stemme om EU-medlemskab, når forhandlingerne er afsluttede.

Læs mere:

EUobserver om Islands regeringskrise

Kommissionens hjemmeside om udvidelsesforhandlingerne med Island

Nyheder fra Island på engelsk